Komisjoni esimees Priit Lomp sõnas, et riigikogu võttis aasta tagasi energiamajanduse korralduse seadusega vastu ambitsioonika eesmärgi toota 2030. aastaks taastuvatest allikatest vähemalt sama palju elektrit kui elektrit tarbitakse ning täna arutatakse avalikul istungil, kuidas selle eesmärgi poole püüdlemine erinevate osapoolte vaates läheb.

„Oleme viimasel ajal seadusandlust kaasajastanud näiteks nii, et taastuvenergia tootmise rajamine võtaks vähem aega ning et elektrivõrguga saaks fantoomtootjate asemel liituda need tootjad, kes ka tegelikult energiat toodavad. Täna oleme turuosalistega ühe laua taga, et seatud eesmärk saaks tähtajaks täidetud,“ selgitas Lomp.

Komisjoni aseesimees Lauri Laats märkis, et Eesti energiaportfell peab olema mitmekesine ning paralleelselt päikese- ja tuuleenergiale tuleb investeerida ka juhitavatesse võimsustesse. „Energiapööre peab olema läbimõeldud ja teenima Eesti riigi huve. Praegu aga puuduvad lahendused elektri tarbimise juhtimise tõhusaks rakendamiseks, meil ei ole piisavalt välisühendusi ja elektrivõrkude vabad liitumisvõimalused on ammendunud. Lahendamata on ka küsimused, kuidas tagame elektrisüsteemi sageduse ja juhitava elektrivõimsuse võimekuse olukorras, kui me põlevkivi kasutamisest loobume. Praegu on probleemi lahendamist alustatud valest otsast,“ märkis ta.

Istungile olid kutsutud kliimaministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsler Timo Tatar, energeetikaosakonna juhataja Rein Vaks ning sama osakonna taastuvenergia valdkonnajuht Karlis Goldstein, keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra, Eesti taastuvenergia koja juhataja Mihkel Annus, Eesti taastuvenergia koja esindaja ja OÜ Utilitas Wind planeeringute ja keskkonnamõjude hindamise juht Kristiina Nauts, Eesti tuuleenergia assotsiatsiooni tegevjuht Terje Talv, Eesti tuuleenergia assotsiatsiooni esindaja ja Evecon OÜ tegevjuht Karl Kull, Eesti tuuleenergia assotsiatsiooni esindaja ja Saare Wind Energy OÜ juhatuse liige Kuido Kartau, Eesti elektritööstuse liidu tegevjuht Tõnis Vare, tulundusühistu Energiaühistu tegevjuht Joosep Veerme, Eesti planeerijate ühingu üld- ja regionaalplaneeringute osakonna juhataja Pille Metspalu ja planeerimiskonsultant Heiki Kalberg, Eesti keskkonnamõju hindajate ühingu juhatuse liige Piret Toonpere, Eesti keskkonnamõju hindajate ühingu juhatuse liige ja OÜ Roheplaan juhatuse liige Riin Kutsar, Eesti ornitoloogiaühingu ekspert Veljo Volke ja linnukaitse spetsialist Liis Keerberg.