Lisakapitali plaanitakse kasutada olemasolevatel turgudel laienemiseks, peamiselt Suurbritannias ning Skandinaavias. Põhiline fookus on pakutava tootmisvõimekuse ja -mahu kasvatamisel, et seeläbi tugevdada olemasolevaid kliendisuhteid ning suurendada väärtuspakkumist kasvavale kliendibaasile.

Fractory alustas 2017. aastal Eesti turul ning on aastast aastasse käivet vähemalt kahekordistanud ning paljuski läbi suurklientide. „Sel aastal saime oma esimese tellimuse, mis küündis üle kahe miljoni euro. Kui algselt jõuti meieni platvormi automaatsuse, kiiruse ja mugavuse tõttu, siis aina enam kliente otsib kvaliteeti ja tarnekindlust läbi meie partnerite võrgustiku. Nad ei pea ise tootmispartnereid valideerima ega auditeerima, kuna meie teeme seda nende eest. Uus investeering aitab meid just seda tüüpi klientide kasvatamisel, et teenindada neid kiiremini, efektiivsemalt ja laiahaardelisemalt,“ selgitas ettevõtte juht Martin Vares.

Investeering kaasati soomlastelt

Juhtinvestor on hiljuti asutatud soomlaste investeerimisfond Kvanted, mis keskendub just tööstustehnoloogiasse investeerimisele Põhja-Euroopa regioonis.

„Kvanted mõistab meie äri suurepäraselt. Nende investeerimishorisontki on tavalisest fondist pikem ehk tööstuse liikumiskiirusega paremini kooskõlas. Meie jaoks on nad strateegiliselt ülioluline partner, kuna omavad tohutult kontakte traditsioonilises tööstuses, mida meiegagi meeleldi jagavad. Kvantedi investorite hulka kuulub ka Oras Invest, mis on samuti tuntud ja prominente nimi tööstusringkondades. Usun, et leidsime parima võimaliku partneri Fractory tänase arenguetapi jaoks,“ sõnas Vares.

„Tööstussektoris on tohutult potentsiaali arenguks. Meie eesmärk on seda innovatsiooni kiirendada, olles ühenduslüliks uute põnevate kasvuettevõtete ning tööstushiidude vahel. Fractory on just selline põnev ettevõte, keda tahame oma plaanidesse kaasata. Nad on aastast aastasse oma käibe- ja kasutajanumbreid jõudsalt kasvatanud ning sektoris tugevalt kanda kinnitanud. Usun, et koostöös saame käimasolevat protsessi veelgi kiirendada,“ kirjeldas Kvantedi partner Axel Ahlström investeeringu olulisust.

Kvanted on vast asutatud fond, mille käsutuses on tänase seisuga 70 miljonit eurot. Fractoryst sai nende esimene investeering.

Teised investorid

Teised panustajad on kõik Fractory jaoks tuttavad partnerid, mõned juba 2017. aastast ehk ettevõtte asutamisest saati.

„Olemasolevate investorite nagu Superhero Capitali või Taavi Kotka järjekordne panus on tugev märk usaldusest. Nad on olnud selle teekonna osaks ning on rõõm tõdeda, et nemadki näevad potentsiaali jätkuvaks arenguks,“ selgitas Fractory tegevjuht.

„Fractory lahendab olulist probleemi moel, mis võiks tööstuses päriselt mõju avaldada. Nende visioon, juhid kui ka meeskond tervikuna on end tõestanud. Kvantedi liitumine võiks progressi veelgi võimendada ja kiirendada,“ sõnas juba juurtasandilt ettevõtte investoriks hakanud Taavi Kotka.

Fractory on 2017. aastal loodud tööstuse idufirma, mille peamine tegevusala on metallitööd. Ettevõte tegutseb peamiselt Skandinaavias ja Suurbritannias. Ettevõttes töötab 64 inimest ning 2022. aasta käive oli ligi 15 miljonit eurot.