Oktoobris odavnes keskmine tarbimiskorv eelmise kuuga võrreldes 0,4 protsendi võrra. Kõige rohkem mõjutas hindu toidu hinna langus. Lisaks toidule odavnesid oktoobris septembriga võrreldes ka mootorikütused, sisustuskaubad ja meelelahutusega seotud teenused.

Toit on nelja kuuga odavnenud 4 protsendi võrra. Köögivilja, kala- ja piimatoodete hinnad on alanenud, samas kui liha ja maiustuste hinnad endiselt kasvavad. Toidu maksumus on viimastel kuudel vähenenud ka naaberriikides.

Hindade langus viimastel kuudel tuleneb peamiselt tarbijate ostujõu vähenemisest ja ebakindluse tõusust. Ostujõudu mõjutab lisaks hindadele ka intresside kasv. Euribori tõus puudutab umbes veerandit leibkondi. Majanduslikku ebakindlust suurendavad ka ees ootavad maksutõusud ning varasemast rohkem kardetakse töötuks jäämist. Tarbijate kindlustunne halvenes konjunktuuriinstituudi küsitluse järgi oktoobris veelgi.

Aasta lõpus kergitavad hindu järgmise aasta algul jõustuvad maksutõusud. Selle aasta kokkuvõttes tõusevad hinnad Swedbanki hinnangul ligi 10 protsendi võrra. Järgmisel aastal peaksid hinnad kasvama 4 protsendi võrra. Pool hinnatõusust tuleb käibemaksu ja aktsiisimaksude tõstmisest.