Tarbijaorganisatsioon ja kaks keskkonnakaitseorganisatsiooni on esitanud Euroopa Komisjonile kaebuse väidetava rohepesu kohta, avalikustab BBC.

Ametkonnad väidavad, et tuntud firmade pudelid ei ole kunagi olnud valmistatud täielikult ringlusse võetud materjalidest, kuigi nad ise seda avalikult lubavad.

Coca-Cola vastas süüdistustele, et nende pakendite turundussõnumid on põhjendatud. Danone väitis aga, et investeerib alles pakendite ringlusesse võtmist. Nestle kaebusi kommenteerinud ei ole.

Süüdistatakse keskkonnaalases rohepesus

Ettevõtteid süüdistatakse keskkonnaalases rohepesus, nimetades oma tooteid keskkonnasõbralikumaks, rohelisemaks või säästvamaks, kui need tegelikult on. See võib eksitada tarbijaid, kes loodavad tooteid ostes keskonnajalajälge vähendada.

Euroopa Komisjonile esitatud kaebus keskendub ettevõtete väidetele, et nende pakutavad ühekordselt kasutatavad plastist pudelid on kas 100% ulatuses ringlusse võetud või 100% ulatuses ringlusse võetavad.

Euroopa tarbijaorganisatsiooni hinnangul, mida toetavad keskkonnarühmitused Client Earth ja ECOS, on see eksitav, eriti kui sellega kaasnevad rohelised kujutised või kaubamärgid.

Nad rõhutavad, et pudelid ei ole kunagi täielikult ringlusse võetud materjalidest valmistatud ning nende ringlussevõtu võimalus sõltub mitmest tegurist, sealhulgas olemasolevast infrastruktuurist.

Coca-Cola tahab vähendada enda plastpakendite hulka

„Tõendid on selged. Plastist veepudeleid lihtsalt ei taaskasutata Euroopas uuteks pudeliteks,“ ütles Client Earth’i jurist Rosa Pritchard.

„Pudelite sajaprotendiline ringlussevõtu määr ei ole tehniliselt võimalik ning see, et pudelid on valmistatud taaskasutatud plastist, ei tähenda, et need ei kahjusta inimesi ja planeeti.“ „Oluline on, et ettevõtted ei kujutaks ringlussevõttu võluvõtmena plastikukriisi lahendamiseks. Selle asemel peavad nad keskenduma plastiku vähendamisele selle tekkekohas.“

Vastuseks kriitikale nentis Coca-Cola, et nad töötavad selle nimel, et vähendada kasutuses olevate plastpakendite hulka.

„Me usume kindlalt pakendite ringlusse ning jätkame koos oma partneritega investeerimist parema kogumis- ja ringlussevõtu infrastruktuuri loomiseks,“ ütles Danone oma avalduse.

Kui Euroopa Komisjon nõustub kaebusega, võib institutsioon korraldada kooskõlastatud korralduse riiklike tarbijakaitseasutuste vahel, kes seejärel saavad omakorda meetmeid rakendada.

Meetmetena võidakse kasutada ka näiteks trahvide määramist oma riigi piires. Komisjonil ei ole õigust ise trahve määrata.