Leedu parlamendi liige Aušrinė Norkienė üheskoos Leedu talurahva ja roheliste liiduga käis välja ettepaneku alandada toitlustusasutuste käibemaksu. Seda seetõttu, et kõrge maksukoormus mitte ainult ei pidurda toitlustussektori arengut ja palkade kasvu, vaid avaldab tõenäolist mõju ka pankrottide arvule.

„Kui taastame 21%-lise käibemaksumäära, väheneb sektori käive tarbimise vähenemise tõttu 10% ehk 1,7 miljardi euroni. Koondatud töötajate töötushüvitised läheksid maksma aga oma 17,9 miljonit eurot ning eelarve peaks kulutama 9,2 miljonit eurot rohkem, et kompenseerida haridus- ja meditsiiniasutuste toitlustuskulude tõusu,“ seisab seletuskirjas.

Seda kas käibemaksusoodustus ka päriselt Leedus läbi läheb, on täna siiski veel vara öelda. Võitlus selle nimel aga parlamendis läheb käima.

27-st Euroopa Liidu riigist rakendavad käibemaksu soodusmäära 23 riiki. Seega näiteks Luksemburgis on soodusmäär 3%, Saksamaal 7% ja Prantsusmaal 10%. Toitlustusteenustele ei pakuta soodustust üksnes Maltal (18%), Eestis (20%), Lätis (21%) ja Taanis (25%).