Harju KEKi tegevjuht Janek Lehtmets ei öelnud, millal arhitektide Toomas Reinu ja Veljo Kaasiku projekteeritud kontorihoone täpselt ära lammutatakse. Arhitektuurivõistluse kutses seisab, et hoovihoonet pole võimalik hotelli nüüdisaegsetele nõuetele vastavaks uuendada, mistõttu see lammutatakse ja asemele kavandatakse uut mahtu.

Majandusministeeriumi tänavaäärne hoone, mis valmis mõned aastad pärast Jossif Stalini surma, säilitatakse ja selle hotelliks kohandamisel peab omanik jälgima Muinsuskaitseametis koostatud eritingimusi.

Eesti Kunstiakadeemia rektori ja arhitektuuriajaloolase Mart Kalmu sõnul mõjub majandusministeeriumi tänavaäärne osa rahulikult ja soliidselt, sest see lõpetati stalinismijärgselt viisakalt, algset projekti lihtsustades ja plaanitud dekoori ära jättes.

„Hoovimaja oli noorte vihaste Toomas Reinu ja Veljo Kaasiku palju julgem ja ägedam lahendus, oluliselt edumeelsem,“ hindas Kalm. „Esteetilises plaanis ei tohiks selle midagi ette heita.“

Hoonele tehti kaheksa pakkumist

Arhitektuurikriitik Carl-Dag Lige tegi hoovimaja kaitseks sotsiaalmeedias postituse kolme aasta eest. Seal nimetas ta seda üheks stiilipuhtamaks stalinismijärgse modernismilaine näiteks Eesti arhitektuuris ja avaldas arvamust, et Rein ja Kaasik on Mart Pordi ja Raine Karbi kõrval 20. sajandi teise poole tuntumad eesti arhitektid ning hoovimaja näol on tegemist nende tähelennu algusega.

Kuidas jõuti selleni, et hinnatud arhitektide projekteeritud maja peagi aga lammutatakse? Hoovimaja saatuse üle on muinsuskaitsjad vaielnud aastaid.

Harju KEK ostis Harju 11 kinnistu Riigi Kinnisvara (RKAS) korraldatud enampakkumisel 2019. aasta kevadel. Nelja miljoni euro suuruse alghinnaga hoonele tehti kokku kaheksa pakkumist. Parima pakkumise teinud Harju KEK oli hoone eest valmis maksma pisut enam kui kuus miljonit eurot.

Müügipakkumises oli kirjas Tallinna linnaplaneerimise ameti seisukoht, et hoonekompleks asub muinsuskaitsealal ning seetõttu on välistatud juurde- ja pealeehituste lisamine ning uute vintskappide või katuseakende rajamine Harju ja Müürivahe tänava poolsetele katuseosadele. Ostjale oli teada ka see, et hoonete ümberehitamiseks ja restaureerimiseks tuleb Tallinna linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakonnas kooskõlastada eritingimused.

Loe, kuidas protsess edasi läks Ehituslehest.