Balkanimaades järelmakse, makseteenuseid, pangandus- ja kindlustustooteid pakkuva Iute Groupi juhi Tarmo Silla sõnul oli ettevõttel taas hea kvartal. „Võime olla rahul, aga tingimusel, et oleme edasi valvsad ning õpime. Suundumused kapitaliturgudel, rahapoliitikas ning üldine makromajanduslik ja geopoliitiline olukord sunnib kohandama ennekõike iseennast. Kasumliku arengu jätkumiseks võtsime aasta alguses suuna kvantiteedi asemel kvaliteedile - vähem on parem,“ lausub ta.

Ettevõtte klientide koguarv kasvas 8,8 protsenti 1 miljoni kliendini, ent aktiivsete klientide arv langes 282 tuhandeni. Silla sõnul on esmakordselt vähenenud ka ettevõtte uute aktiivsete klientide arv ning klientide maksekäitumine on halvenenud. „Igast tagasimakstavast miljonist eurost maksti kolmandas kvartalis õigeaegselt või maksimaalselt 30-päevase viivitusega tagasi 873 tuhat eurot, aasta tagasi aga 905 tuhat eurot. Lisaks vähenes veidi ka uute laenutaotluste arv, mida omakorda võimendas meie poolt laenu heakskiitmise kriteeriumite karmistamine. Kolmandas kvartalis kiitsime heaks 60% taotlustest võrreldes varasema 66 protsendiga,“ kirjeldas Sild olukorda Balkanimaade laenuturul.

„Sellele vaatamata kasvasid laenuportfell ja müügitulu - vähemate, kuid paremate klientidega. Väiksema hulga, kuid maksevõimelt kvaliteetsemate klientide vajaduste mõistmine nõuab veelgi paremat andmeanalüütikat, suuremat pingutust ja investeeringuid. Nii ongi meie fookus kvaliteedi tõstmisel,“ sõnas Sild.

Sild lisas, et ettevõte püsib aastaeesmärkide kursil. „Soovitud varade maht on tänaseks juba ületatud. Kontserni müügitulu ületab aasta lõpuks 100 miljoni euro piiri. Mõningase pettumusena võib grupi puhaskasum jääda alla eesmärgistatud 12 miljoni euro, sest Makedoonias kehtestati riigieelarve parandamiseks ühekordne ja tagasiulatuv nn. solidaarsusmaks, mis tähendab Iute jaoks 1,3 miljoni euro suurust erakorralist maksukoormust,“ selgitas Sild.

Riskide maandamiseks on ettevõte võtnud suuna olla rohkem kaasatud kohalikesse seadusandlikesse protsessidesse. „See tähendab, et Iute Group ei pea enam ainult kohanema pidevalt muutuvate nõuetega, vaid eri riikide regulaatorid konsulteerivad meiega üha sagedamini hinnangu küsimiseks teemadel nagu väikelaenud, rahanduse digitaliseerimine ja vastutustundlik laenamine ja nõuetele vastavus,“ rääkis Sild.

Iute Group AS on 2008. aastal Eestis asutatud finantstehnoloogia ettevõte. Kontserni tütarettevõtted pakuvad järelmakse, makseteenuseid, investeerimisvõimalusi ning pangandus- ja kindlustustooteid. Iute teenindab kliente Moldovas, Albaanias, Põhja-Makedoonias ja Bulgaarias. Iute finantseerib laenuportfelle omakapitali, hoiuste ning Frankfurdi börsi ja Nasdaq Balticu põhinimekirjas olevate tagatud võlakirjadega. Alates 2023. aastast on Iute Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri peasponsor.