Positiivsed küljed:

  • Madalam või lausa puuduv intress – tihtilugu otsustatakse lähedastevahelise laenu korral, et intress pole üldse vajalik, või on see teiste laenuandjatega võrreldes kõvasti madalam, seega sääst on märgatav.

  • Paindlik tagasimaksegraafik – pereliikmele või sõbrale laenates ollakse tihtipeale nõus paindlikuma tagasimaksete laekumisega, jättes laenuvõtjale võimaluse ilma valusate tagajärgedeta hiljem tagasi maksta. See võib ootamatuste korral kasulikuks osutuda.

  • Ei mingeid eritingimusi – lähedased ei nõua näiteks head krediidiskoori, töökogemust, tähtajatut töölepingut jne. See tähendab, et laen on saadaval ka neile, kes panga või muude laenuandjate silmis selleks kõlbmatud on. See ei tähenda loomulikult, et pereliikmele või sugulasele laenu andmisest keelduda ei võiks.

  • Omavaheliste suhete tugevdamine – lähedase aitamine võib sugulaste või sõprade ringis suhteid parandada, kasvatades omavahelist usaldust ja mõistmist. Sellise laenu puhul on oluline jääda üksteisega ausaks, et vältida võimalikke konflikte ja arusaamatusi.

  • Vähem finantssurvet – tavapärase pangalaenuga võrreldes pole lähedaselt laenamine nii survestav, kuna tagasimaksmise tingimused on olenevalt olukorrast paindlikumad ja läbiräägitavad.

Negatiivsed küljed:

  • Omavaheliste suhete halvenemine või konflikt – raha laenamine võib põhjustada pingeid ja arusaamatusi, eriti kui laenuandja tunneb, et kokku lepitud tingimusi ei täideta. Kui laenad raha, siis veendu, et pead ka kokkuleppest kinni!

  • Emotsionaalne surve ja vastutustunne – finantskohustused võivad põhjustada stressi ja ärevust, eriti kui tagasimaksmisega on raskusi. See võib mõjutada mitte ainult laenuvõtja, vaid ka laenuandja emotsionaalset heaolu.

  • Laenuandja muutuv finantsolukord – erinevalt pankadest võib laenu andnud eraisiku rahaline olukord ootamatult muutuda. Sellisel juhul võib juhtuda, et laenuvõtja peab tagasi maksma palju varem kui plaanitud.

  • Suutmatus oma rahaasjadega toime tulla – lähedastelt laenates võid oma kulutuste ja rahakasutuse planeerimise suhtes vähem kriitiliseks muutuda, viies pikas perspektiivis rahalise hävinguni.

Riskide maandamiseks hinda hoolikalt üle, kas laenu on vältimatult vaja või on ka muid lahendusi. Kui otsustad siiski lähedastelt laenamise kasuks, siis siin on mõned olulised soovitused:

1. Sõlmige kirjalik kokkulepe

Kui kaalud pereliikmele või sõbrale laenu andmist, sõlmige omavahel kindlasti kirjalik kokkulepe koos kõikide tingimustega. Sinna hulka kuuluvad laenusumma, intress, tagasimaksegraafik ja muud olulised detailid. Kirjalik dokument on parim viis segadust ja arusaamatusi vältida.

2. Hinda osapoolte finantsvõimekust

Enne laenu võtmist või andmist on mõistlik üle hinnata mõlema osapoole võimekus ja veenduda, et laenuvõtja saab laenatud rahaga hakkama ilma endale liigset survet panemata, ja laenuandja ei tekita endale sellega lähiajal rahalisi raskusi.

3. Ausus ja vastutus

Raha laenates on oluline jääda ausaks ja vastutustundlikuks. Kui laenasid raha pereliikmelt või sõbralt, siis näita nende vastu austust, makstes laen kokkuleppele vastavalt tagasi. Ära kuluta laenatud summat ootamatutele väljaminekutele enne laenuandjaga arutamist.

4. Kaalu alternatiive

Enne sõpradelt või perelt laenu küsimist uuri ka alternatiive – ehk on siiski võimalik leida vajalik raha ilma endale või lähedastele tarbetut stressi põhjustamata. Taotle näiteks olemasolevate laenude konsolideerimist või uut laenu keskkonna altero.ee kaudu, kust näed kõiki pakkumisi mugavalt ühest kohast.

Jaga
Kommentaarid