Suurbritannia tarbijahinnaindeks tõusis oktoobris aasta varasemaga võrreldes 4,6%, langedes järsult septembri 6,7%-selt tasemelt. Tegemist on madalaima tasemega alates aastast 2021, teatas riiklik statistikaamet. See number lubas nüüd peaminister Rishi Sunakil öelda, et ta on saavutanud enda eesmärgi vähendada inflatsiooni 2023. aastal poole võrra.

„Ajal, kus võime tervitada uudiseid, kus hinnad ei tõuse enam nii kiirelt, peame siiski teadvustama, et inimesed jätkuvalt on raskustes,“ ütles Sunak avalduses. „Me peame jääma kursile, mis tooks inflatsiooni taas alla 2% juurde,“ lisas ta.

Langus on olnud hetkel järsem, kui majandusteadlaste eeldatav 4,7%. See asjaolu tugevdab oluliselt ootusi, et Inglismaa keskpank on lõpetanud intressitõsted, juhtides seejuures tähelepanu majanduse aeglustumisele. Naela kurss kukkus pärast uudist 0,2%.

Sarnased spekulatsioonid intressitõstete lõpuks valitsevad ka USA-s, kus kauplejad on loobunud enda panustest intressitõusuks, kui Föderaalreserv tuli lagedale inflatsiooninumbritega, mis on oluliselt langenud.