Venelasest kahe lapse ema Darja Stepanova elab ühes väikelinnas Uurali mägede idaküljel. Linnas on kõikide asjade hinnad tõusnud, alates imikutoidust kuni mähkmeteni, mis on sundinud Stepanova perekonda vähendama kulutusi ja väljas söömist, kirjutab Reuters.

Stepanovide perekond on üks miljonitest Venemaa peredest, kes on sunnitud kulutisi kärpima, kuna Ukraina sõda ja Lääne poolt kehtestatud sanktsioonid on Venemaa majandusele suure põntsu pannud. 34-aastane Stepanova, tema viieaastane poeg ja vastsündinud poeg püüavad toime tulla naise abikaasa Sergei palgaga, milleks on 50 000 rubla (517 eurot) kuus. Kui ta läheb poodi, valib ta hoolsalt, mida ta ostab. Eelkõige otsib Stepanov sooduspakkumisi.

Tuhande rubla eest ei saa enam midagi

„Varem sai kolmeks või neljaks päevaks hõlpsasti tuhande rubla väärtuses toitu osta, aga nüüd, kui lähed poodi, ei saa tuhande rubla eest midagi - saad osta ainult igapäevaseid toiduaineid, näiteks piima, jogurtit, leiba, ja see on kõik,“ ütles Stepanova.

Ta lisas, et viie aasta jooksul alates tema esimese lapse sünnist, on lastepiima hind neljakordistunud. Lapsevankrite hind on kolmekordistunud ja ulatub 60 000 rublani (620 eurot). Ühekordsete mähkmete ja beebitoidu hinnad on tema sõnul vähemalt kahekordistunud.

Perekonna sissetulek ei ole alates 2022. aasta veebruarist tõusnud, kui president Vladimir Putin käskis vägedel Ukrainasse siseneda, mis muutis imporditud kaubad rublades kallimaks. Samuti on rubla valuuta alates sõja algusest üha langenud.

„Maiustuste ostmiseks ei jätku raha,“ ütles Stepanova. „Muidugi saab ilma nendeta elada, aga elu on siis vähem lõbus.“

Samal ajal kui paljud inimesed kogu maailmas võitlevad hinnatõusuga, on Venemaa sõjast tuleneva majanduse eripärad põhjustanud miljonite venelastest valijate jaoks kõrge inflatsiooni enne 2024. aasta valimisi.

Perekond ei soovinud arutada poliitikat, Ukrainat ega seda, kes on hinnatõusus süüdi. Seega pole selge, milline on karmimate tingimuste pikemaajaline mõju venelaste hääletamisotsustele.

Eeldatakse, et Putin kandideerib järgmisel aastal toimuvatel valimistel, mis hoiaks teda võimul vähemalt 2030. aastani.