Argo Luude tegi Rakvere Karmeli koguduses toimunud heategevuslikul konverentsil ettekande teemal „Kodanik võib riigi eest ära teha kõik, kui vaja. Kuid on see iseenesest mõistetav?“

„Minu ettekande teemas on konflikt sees. Kas kodanik võib kõik riigi eest ära teha? Näide prügist – kui see on tänaval maas, siis võib kodanik selle panna prügikasti. Võivad teha suuri kampaaniaid ja korjata prügi. Mõni neist võib saada isegi presidendi käest auraha. Kui aga mõni korjab prügi ja soovib sealt midagi vahelt välja korjata, siis tuleb riik ja küsib, et kas sul luba on,“ sõnas Luude.

„Me peaksime vaatama, et mis on mingi olukorra taga. Et miks Toivo Tänavsuu seisab täna meie ees ja räägib oma tegemistest? Minu arusaam - osaledes poliitikas ja ettevõtte juhtimises - on see, et kõik hakkab pihta juhtimisest ja selle kvaliteedist. See on väga oluline asi. Kui sina tahad olla prügiautojuht. Siis sul peab olema kutsetunnistus. Pead iga 5 aasta tagant käima ja täiendama ennast. Eesti on demokraatlik ja selliseid on veel, kuid selles on väike viga. Kõik me oleme harjunud lennukiga lendama. Kujutage ette, et lennuk on täis ja istute juba omal kohal, reisiärevus sees. Siis öeldakse, et meie piloodi 4-aastane lendamise tähtaeg sai täis. Nüüd valime uue piloodi. Kes soovib järgmiseks 4 aastaks kandideerida piloodiks? Enne seda kui nimekirju hakatakse koostama, siis mina oleks juba oma kohvriga sealt jalga lasknud,“ lausus Luude.

„Juhtkond oma tegevuste ja otsustamatusega määravad inimeste saatuse. Meie probleem on see, et meie riiki saavad juhtida inimesed, kes ei tea juhtimisest mitte midagi. Nad on oma eriala spetsialistid, kes on silma paistnud ja palju hääli saanud. Kuid küsimus on selles, et kas ta juhtida oskab. Mis asi juhtimine on? Oma eesmärkide saavutamine teiste inimeste kaudu. Kui ministriks saab näiteks mingi tubli saadik, siis juhtub ministeeriumis see, et asjad hakkavad tasapisi kärisema. Me ei saa seda, mida me tahame. Poliitikas on nii, et otsused, mida täna tehakse, nende mõju võib ilmneda hoopis aastate pärast. Tegelikult need jamad on genereeritud juba palju varem ja sellega koos kaob ära vastutuse komponent,“ märkis Luude.

Rakvere teisel heategevuskonverentsil esinesid ettekannetega Toivo Tänavsuu, Argo Luude ning Urmo Kübar.

Paneeldiskussioonil osalesid Janek Mäggi ning ettevõtjad Heli Eigi ja Meelis Einstein. Paneeldiskussiooni juhtis kommunikatsiooniekspert Marko Pomerants.

Konverentsi modereeris MTÜ Oleviste Hoolekanne alustaja ning juht, Riigikogu liige Riina Solman.