„Viimastel aastatel oleme täheldanud pürotehniliste toodete tellimuste suurenemist välismaistest veebipoodidest. Välismaises e-poes rakenduvad selle riigi seadused, kus kaupleja on registreeritud, ning piirangud toote kasutamisele ja müügile võivad teistes riikides olla erinevad. Eestis registreeritud ettevõtte e-poes pakutakse ainult Eesti seadustega lubatud ja nõuetele vastavaid tooteid ning enne ostu sooritamist teostatakse ka ostja vanuse kontroll,“ kommenteeris TTJA tehnikaosakonna juhataja Ingrid Teinemaa.

TTJA on tuvastanud hulgaliselt juhtumeid, kus välismaisest veebipoest tellitud pürotehnilised tooted osutuvad tollikontrolli käigus Eestis keelatud või piiranguga toodeteks. Sellised tooted konfiskeeritakse. Olenevalt ostetud toodetest ja neis olevast pürotehnilise aine kogusest, võib TTJA algatada ka väärteomenetluse.

Valdav osa tellitud ja tolliprotseduuride käigus avastatud pürotehnilistest toodetest on olnud paugutid. Paugutite müük eraisikutele ja selle kasutamine on Eestis keelatud.

Koostöös Maksu- ja Tolliametiga peatas TTJA 2022. aastal enam kui 5000 pürotehnilise toote vabasse ringlusse laskmise ning käesoleval aastal on tellijad (sealhulgas alaealised) jäänud ilma juba peaaegu 2000 tootest.

Internetist pürotehnikat tellides tasub veel teada, et sotsiaalmeedias pürotehniliste toodetega kauplevate eraisikute tegevus on seadusevastane ja karistatav. Lisaks juhib TTJA tähelepanu, et juhul, kui postisaadetis sisaldab lõhkevaid ja kergesti süttivaid aineid, keeldub postiteenuse osutaja paki edastamisest. Pürotehniliste toodete tarnimine on lubatud vaid vastavalt ettevalmistatud kullerpostiga.

Ohutu ja nõuetele vastava pürotehnilise toote saab soetada tegevusluba omava ettevõtte müügipunktist või Eesti ettevõtte e-poest, kus kaupleja tagab toodete ja tarneviisi vastavuse Eestis kehtivatele nõuetele. „Kutsume lapsevanemaid üles jälgima, mida teie alaealised lapsed välismaistest e-poodidest tellivad. Keelatud toodete tellijad jäävad ilma nii rahast kui ka tootest ning lisaks võib sellega kaasneda väärteomenetlus,“ lisas Teinemaa.

Rohkem informatsiooni pürotehniliste toodete käitlemise nõuete kohta on leitav siit.

Pildil on 2023. aasta 12. oktoobril Maksu- ja Tolliameti poolt kinnipeetud kullerpakk, mille sees oli üle 1250 erineva pürotehnilise toote, mis sisaldasid kokku ligi 5 kg pürotehnilist ainet.