„Tänaseks on e-kaubanduse mahud Eestis rekordiliselt kasvanud ja kullerteenusest sõltub ligi 70% Eesti elanikest, kes tellivad kaupu e-poodidest. Kullerite abil jõuab e-kaubandus ka väiksematesse asulatesse, kus on sageli füüsilisi kauplusi kas minimaalselt või mitte üldse, mistõttu kulleri roll on seda olulisem,“ selgitab DPD Eesti personalijuht Annika Oruaas.

Oruaasa sõnul on Eesti inimesed teenuse mugavusega harjunud ja just sel põhjusel tehakse ka paljud jõuluostud füüsiliste kaupluste asemel e-poodidest.

Päevas läbib kuller keskmiselt 137 kilomeetrit

Alates 2020. aasta oktoobrist tänaseni on DPD Eesti tarned eraisikutele kasvanud 125 protsendi võrra. Selleks, et kõik pakid kohale toimetada töötab DPD Eesti kollektiivis üle 370 kulleri. Kullerite keskmine vanus on 36 aastat ja kõigist kulleritest on veidi üle kümnendiku naised.

Kõige populaarsem kulleri eesnimi on Andrei, Aleksandr, Andres, Dmitri või Toomas.

Keskmiselt läbib üks kuller päevas 137 kilomeetrit. Kõige pikem keskmine kilometraaž – 376 – tuleb läbi sõita Haapsalu ja selle ümbruses elavaid inimesi ning pakiautomaate teenindaval kulleril.

Kulleritepäeval on paslik märkida ka, milliste kentsakate olukordadega on tulnud kulleritel Eestimaal ringi sõites rinda pista.

„Kuller, kokk ja keevitaja“. Sageli tuleb kulleritel ette situatsioone, kus lisaks pakiveole ja paki üleandmisele läheb pakisaajaga pikemaks jutuajamiseks või tuleb koguni mõni lisaülesanne ära lahendada. Nii on kuller Kristo pidanud laest alla võtma küll suitsuandureid ja nende patareisid vahetama, aga ka abistanud klienti telefoni uue SIM-kaardi paigaldamisel.

Aiakärus kohale toimetatud saadetis. Vahel on tulnud ka klientidel endil kullerile abiks olla. Ühel vihmasemal sügis-talvisel perioodil jäi kuller Kristo autoga pehme pinnasega teele kinni. „Olin parasjagu teel kliendi poole, seega saadetis oli veel üle andmata. Saadetiseks olid mullakotid, mis said saajani toimetatud tema enda aiakäruga. Pärast hakkasime koos pakiautot välja päästma. Kõik läks kokkuvõttes kenasti,“ meenutab Kristo.

Suur ehmatus. Kuller Jaan-Johannes satub sageli kodudesse, kus aias või hoovis on ka loomi. „Koertega ei saa alati kindel olla, et nad on sõbralikud. Seetõttu tuleb veenduda, kas hoovis on lahtine koer, mida ütleb silt aial jne,“ teab Jaan-Johannes. Tol korral astus kuller pärast veendumisi paha aimamata eramaja hoovi. „Järsku hüppas nurga tagant välja väga suurt kasvu koer, kes jooksis mu pikali. Õnneks oli tegemist väga sõbraliku koeraga.“ Ähmi täis majaomanik tuli õue, vabandas – terveks jäid nii kuller kui kohale toimetatud pakk.

DPD Eesti tähistab kullerite päeva juba 13. aastat.