Belgia keskpanga juht ütles Frankfurdis antud intervjuus, et turud on liialt optimistlikud, vähendades oluliselt võimalust edasisteks intressitõsteteks ja oodates seejuures esimest alandamist 4%-lt hiljemalt aprilliks.

„Kas see on probleem, kui kõik usuvad, et me hakkame intresse alandama?“ küsis ta. „Sel juhul on meil liiga vähe piirav rahapoliitika. Ja ma pole ka kindel, kas see on sel juhul piisav. Nii, et see asjaolu suurendab pigem riski, et peab intresse korrigeerima alandamise asemel hoopis teisele poole.“

Euroopa keskpank jättis eelmisel kuul esimest korda karmi rahapoliitika tsükli jooksul intressid samale tasemele, hoiatades, et need peavad seal püsima piisava perioodi, et jõuda 2%-ni. Osade ametnike sõnul välistab see samm intresside liigutamise järgmise aasta esimesel poolel.

Turupanused laenukulude kärpimiseks põhinevad peamiselt andmetel, mis näitavad, et piirkonna majandustel on vähem hoogu, niisamuti näitab drastilist langust. Samas on ametnikud siiski mures palgatõusu ja Lähis-Ida konflikti pärast. Neist viimane võib oluliselt tõsta energiahindasid.

Euroopa Keskpanga nõukogu liikme Wunschi sõnul on turud täna liialt optimistlikud. Nõnda välistavad nad võimaluse, et keskpank võiks teha rohkem tõsteid või mitte väga palju kauemaks jääda 4%-lisele tasemele.