Eelmisel kolmapäeval peeti kinni Carlsbergi Venemaa tütarettevõtte Baltika Breweries juhid Denis Šerstennikov ja Anton Rogatševski.

Carlsberg lõpetas eelmisel kuul oma tegevuse Venemaal, kuna riik võttis juulis Baltika üle. Šerstennikovi ja Rogatševskit süüdistatakse pettuses, kuid mehed on oma süüd eitanud. „On kohutav, et Venemaa riigi püüded õigustada meie äri ebaseaduslikku ülevõtmist Venemaal on nüüdseks muutunud süütute töötajate vastu suunatud rünnakuks,“ ütles ettevõte oma avalduses.

Ettevõte lisas, et nende töötajate ohutus, sealhulgas Venemaa haru töötajad, „on alati olnud meie prioriteet“ ning „teeme kõik, mis võimalik, et aidata töötajaid selles raskes olukorras“.

Eelmisel kuul ütles Carlsbergi juht Jacob Aarup-Andersen, et Kreml on „varastanud meie äri Venemaal“. Aarup-Andersen oli müümas Baltika Breweriesi firmat, et täielikult lahkuda Venemaa turult, enne kui riigi valitsus haaras kontrolli ettevõtte üle.

Pärast vahistamisi ütles Carlsberg: „Baltika on tegutsenud kuni Venemaa riigi poolt välise juhtimise kehtestamiseni kooskõlas seaduse ja kõigi Carlsbergi kontserni kuuluvate ettevõtete põhimõtetega.“

BBC andmetel väitsid uurijad, et Šerstennikov ja Rogatševski omandasid „pettuse teel“ Baltikale varem kuulunud ettevõtete Carlsberg Kazakhstan ja Vista BWay Co intellektuaalomandi õigused.

Nende LinkedIni profiilide kohaselt on Šerstennikov Baltika Breweriesi tegevjuht ja töötas varem kaheksa aastat Carlsberg Groupis. Rogatševski profiilil on kirjas, et ta on ettevõtte juriidiline asepresident. Peterburi politseiuurijad väidavad, et õigused, mille väärtus on hinnanguliselt üle 295 miljoni rubla (üle 3 miljoni euro), võimaldasid Baltikal tarnida oma tooteid Kasahstani, Kõrgõzstani, Usbekistani, Türkmenistani, Tadžikistani, Mongooliasse ja Valgevenesse. Just need õigused mehed pettuse teel omandasidki.

Baltika toodab mõningaid Venemaa tuntumaid õllebrände, kus Carlsbergi veebisaidi kohaselt töötab kaheksas tehases 8400 inimest.

Baltika gruppi kuuluvad ka Somersby ja Kronenburg 1666 kaubamärgid.