Altman liitub Microsoftiga pärast seda, kui OpenAI juhatus asendas ta Twitchi endise tegevjuhi Emmett Sheariga. Tegemist on märkimisväärse tagasilöögiga laialt tunnustatud tehnoloogia-evangelisti jaoks, kes aitas tehisintellekti buumi käivitada. Sheari kasuks oli OpenAI juhikoha saamisel asjaolu, et ta oli varem tunnistanud, et tehisintellektiga kaasnevad eksistentsiaalsed ohud, ütles asjaga kursis olev isik.

Microsofti AI arendusmeeskonnaga liitub ka OpenAI endine president Greg Brockman, kes lahkus Altmaniga OpenAI juhatusest umbes samal ajal.

OpenAI-le ja selle ülemaailmselt rändavale kaasasutajaid on hinnatud sellepoolest, et nad käivitasid ülemaailmse võidujooksu tehisintellekti ülemvõimu eest.

Altmani vallandamine vapustas Silicon Valleyt ja käivitas mitmete OpenAI juhtide poolt juhitud kampaania Altmani tagasipöördumiseks. Microsofti aktsia kerkis New Yorgis börsieelsel kauplemisel koguni 2,7%.

Aastatepikkused lahkarvamused

Sel nädalavahetusel selgus, et OpenAI-s on aastate jooksul tekkinud lahkarvamused, mis kulmineerusid Altmani eemaldamisega tegevjuhi ja direktori kohalt. Üks lahkhelisid oli Altmani püüd muuta mittetulundusühinguna alustanud OpenAI edukaks ettevõtteks – ja see, kui kiiresti ta tahtis, et ettevõte toodaks välja tooteid ja registreeriks kliente. See põrkas vastu juhatuse liikmete muredele taoliste tehisintellekti tööriistade ohutuse pärast, mis suudavad minimaalse juhendamisega tekitada teksti, pilte ja isegi arvutikoodi.

Nagu mõned OpenAI juhatuse liikmed, on ka Shear seotud mõnikord vastuolulise altruismi liikumisega, mis näeb arenenud tehisintellektistikas tõsiseid riske. Paljud sarnaste seisukohtadega inimesed – pseudofilosoofiline liikumise liikmed, kes annetavad raha eksistentsiaalsete ohtude ennetamiseks – on kujutanud ette stsenaariume, kus võimas tehisintellekti süsteem võib tekitada laialdast kahju.

Septembris säutsus Shear X-s, et ta „pooldab tehisintellekti tehnoloogilise arengu aeglustamist“. „Me ei saa õppida, kuidas ehitada turvalist tehisintellekti ilma katsetamata, ja me ei saa eksperimenteerida ilma edusammudeta, kuid me ei peaks ilmselt ka maksimaalse kiirusega edasi tormama,“ lisas ta.

Kui ta lahkus Twitchist, mille kaasasutaja ta oli, ütles Shear, et tahab rohkem aega oma pojaga veeta. „Twitch tundub mulle sageli nagu laps, keda ma samuti kasvatan,“ ütles Shear toona. „Ja kuigi ma tahan alati seal olla, kui Twitch mind vajab, tundub mulle, et 16-aastasena on Twitch valmis kodust välja kolima ja üksi tegutsema.“

Altman seadis oma tagasipöördumisele mitu tingimust, sealhulgas muudatused OpenAI juhtimises, juhatuse eemaldamine ja avaldus, millega ta vabastatakse süütegudest, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed. Mõned inimesed ütlesid, et juhatus ei tahtnud lõpuks nõudmistele järele anda ja asus selle asemel ise tegevjuhti otsima.