Ettevõtte 770st töötajast 743 poolt allkirjastatud kirjas seisab, et OpenAI (firma, mis lõi ChatGPT) on viinud tehisintellekti valdkonna uuele tasemele, kuid hoiatab, et protsess, mille käigus lõpetati koostöö Sam Altmani ja Greg Brockmaniga on seadnud ohtu kogu ettevõtte töö ning õõnestanud firma missiooni ja ettevõtet.

„Teie käitumine on teinud selgeks, et teil ei olnud pädevust OpenAI üle järelevalvet teostada,“ kritiseerisid töötajad.

Kiri ilmus vaid mõned tunnid pärast seda, kui Microsoft avaldas, et palkas Altmani ja Brockmani uut järgmise taseme AI meeskonda juhtima ning vahetult pärast nädalavahetusel investorite survel toimunud läbirääkimisi Altmani ennistamise üle, mis nurjusid.

Kirjas ütlevad töötajad, et nad võivad otsustada tagasi astuda ja liituda Microsofti tehisintellekti meeskonnaga, mida hakkavad juhtima Altman ja Brockman. Viimased teatasid täna, et on juba värvanud kolm OpenAI teadlast enda meeskonda Microsoftis. Ettevõte on lubanud ka kõigile OpenAI töötajatele positsioone, kui nad peaksid soovima Microsoftiga liituda.

Märkimisväärne on samuti, et kirjale on alla kirjutanud ka OpenAI juhtivteadlane Ilja Sutskever, kuigi ta on Altmani vallandanud nõukogu liige. See tähendaks justkui, et Sutskever toetab ka enda eemaldamist nõukogust. Allakirjutanute seas oli ka näiteks OpenAI tehnoloogiajuht, Mira Murati. Sutskever lisas esmaspäeval, et kahetseb oma rolli nõukogu tegemistes seoses Altmani tagandamisega ning lubas teha endast oleneva, et ettevõte uuesti ühendada.

Pärast töötajate avaldust teatas aga Microsofti tegevjuht Satya Nadella, et jätab Altmanile vabad käed emma-kumma firmaga liitumiseks. Microsoft on ka OpenAI suurim osanik, omades ettevõttest 49%. Nadella aga lisas, et OpenAI juhtimisstruktuur vajab sellegipoolest muutusi. Altman kirjutas X-s samuti, et Satya ning tema peamine prioriteet on OpenAI edukuse tagamine. „Oleme pühendunud pakkumaks jätkuvalt meie partneritele ja klientidele teenust. OpenAI ja Microsofti vaheline partnerlus muudab selle võimalikuks,“ kirjutas ta. Altman märkis ka juba varem, et mingil määral hakkavad kaks ettevõtet koos töötama. „Ma olen elevil. Üks meeskond, üks missioon,“ märkis ta.

Altmani tingimustele ei tuldud vastu

OpenAI-le ja selle ülemaailmselt rändavale kaasasutajaid Sam Altman ja Greg Brockman on hinnatud sellepoolest, et nad käivitasid ülemaailmse võidujooksu tehisintellekti ülemvõimu eest. Sestap on Altmani lahkumine olnud šokk kogu tehnoloogiamaailmale.

Majandusväljaanne Bloomberg teatas täna, et Altman on liitumas Microsoftiga pärast seda, kui OpenAI juhatus asendas ta Twitchi endise tegevjuhi Emmett Sheariga, kelle sõnul on tegemist ainukordse võimalusega. Microsofti AI arendusmeeskonnaga liitub ka OpenAI endine president Greg Brockman, kes lahkus Altmaniga OpenAI juhatusest umbes samal ajal. Asjaosaliste juttude põhjal oli Sheari kasuks OpenAI juhikoha saamisel asjaolu, et ta oli varem tunnistanud, et tehisintellektiga kaasnevad eksistentsiaalsed ohud, ütles asjaga kursis olev isik.

Altmani juhtimisstiili kahjuks väljatoodud konfliktid turvariskide üle ning liigse kasumiahnuse lükkas aga Shear ümber, öeldes, et need ei olnud vallandamise ajendiks. Shear lisas, et „Altmani tagandamine korraldati kehvasti“ ning on lubanud ka alustada uurimist kogu protsessi osas ja palgata selleks eraldiseisva uurija. Nõukogu aga tõi välja, et Altmani vallandamise taga oli juhi kommunikatsiooni vähene avatus.

Altmani vallandamine vapustas Silicon Valleyt ja käivitas mitmete OpenAI juhtide poolt juhitud kampaania Altmani tagasipöördumiseks. Microsofti aktsia kerkis New Yorgis börsieelsel kauplemisel koguni 2,7%.

Altman vallandati juhikohalt reedel, mis tekitas investorite seas suure pahameele ning alustati kampaaniat, et tegevjuht ennistataks oma positsioonile. Altman seadis oma tagasipöördumisele mitu tingimust, sealhulgas muudatused OpenAI juhtimises, juhatuse eemaldamine ja avaldus, millega ta vabastatakse süütegudest, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed. Mõned asjaga seotud isikud ütlesid, et juhatus ei tahtnud lõpuks nõudmistele järele anda ja asus selle asemel ise tegevjuhti otsima.