Pärast Altmani vallandamist reedel andis esialgne nõukogu vähe selgitusi selle osas, mis viisid neid selle lükkeni, et tegevjuht tagandati. Ahtate selgituste kohaselt puudus Altmani kommunikatsioonis avatust. Samuti nägi nõukogu vajadust kaitsta OpenAI missiooni, arendamaks tehisintellekti, mis toimiks inimkonna hüvanguks.

Ettevõttel oli juba uus juht

Altmani lahkumine tekitas OpenAI-s veelgi segadust, sest president Greg Brockman lahkus samuti ettevõttest protestiks. Pühapäeval naases Altman OpenAI kontorisse, lootuses oma positsioon tagasi saada, kuid nõukogu suutis teda taas üllatada, nimetades ajutise tegevjuhi kohale endise Twitchi boss, Emmett Sheari.

Teisipäeval X-is avaldatud postituses ütles Shear, et ta töötas „~72 väga intensiivset tundi“, et tuua OpenAI-sse tagasi stabiilsus – ja lõpuks ka Altman. „See oli tee, mis maksimeeris turvalisust koos kõigi kaasatud sidusrühmadega õigesti käitumisega,“ ütles ta.

Altmani meisterliku tagasituleku tegi osaliselt võimalikuks Microsoft. Kui mees oli OpenAI-st tagandatud, pakkus Microsofti tegevjuht Nadella Altmanile kohta, juhtimaks uut uurimismeeskonda koos Brockmani ja teiste OpenAI-st lahkuvate kolleegidega.

Esmaspäevaks ähvardas peaaegu kogu OpenAI üle 700-liikmeline personal lahkuda ja ühineda Microsofti ettevõtmisega, kui juhatus ei astu tagasi ja ei pane Altmani tagasi endisele ametikohale.

Ähvardust muutis kaalukamaks ka Microsofti tohutu arvutusvõimsus, mis on koos arvutiteadlastest koosneva personaliga OpenAI tehnoloogia põhivaraks.

Uus nõukogu

Ettevõte nõustus ka tema vallandanud nõukogus ümberkorraldusi tegema. OpenAI nimetas esimeheks Bret Taylori, kes oli varem Salesforce’i kaasjuht, ning nõukoguga liitub ka endine USA rahandusminister Larry Summers.

Quora tegevjuht Adam D’Angelo jääb sellesse, mida OpenAI nimetas uueks „esialgseks nõukoguks“. Ei olnud kohe selge, kas ülejäänud liikmed, kellel ei ole OpenAI-s aktsiaid, säilitavad oma kohad või kas selle piiratud kasumiga üksuse investorid – näiteks 49% omanik Microsoft – saavad oma esimesed ametikohad.

Endise tegevjuhi naasmine näib soosivat ka ettevõtte rahalist toetajat Microsofti, kes levitab OpenAI tehnoloogiat äriklientidele kogu maailmas. „Me usume, et see on esimene oluline samm teel stabiilsema, teadlikuma ja tõhusama juhtimise poole,“ tervitas Microsofti tegevjuht Satya Nadella muudatusi.