Eile teatas 2022. aasta kevadel turule tulnud Fudy, et lõpetab restoranidest toidu kojuveo teenuse pakkumise. Otsus oli seda ootamatum, et ettevõte oli teinud nii mitmegi populaarse toitlustuskohaga partnerlepingud, mille kohaselt viis vaid Fudy nende tooteid klientidele koju, vastandudes sellega teistele kullerteenuse pakkujatele, kelle partnerid kasutasid mitmeid platvorme.

Fudy kaasasutaja ning juhi Viljam Põdra sõnul otsustati toidu kojuveoäriga lõpparve teha ärilistel põhjustel. „Fudy enam kui aastane aktiivne tegutsemine kojuveoteenuse turul on andnud meile väga selge pildi turuolukorrast, konkurentide tegevustest ja võimalustest. Kuna kojuveoteenuse kõrvale on meil tekkinud ka teised tooted ja teenuste ideed, siis vaatasime numbritele otsa ja tegime enda jaoks äriliselt parima otsuse,“ selgitas Põdra. Viimase sõnul tähendab see Fudy jaoks kojuveoteenuse vahendamise lõpetamist ning edasine fookus läheb vertikaalidele, milles ettevõttes suuremate kasvupotentsiaali nähakse. Fudy Operations OÜ majandusaasta aruande kohaselt lõpetas firma eelmise aasta kahjumiga ja ka tänavu pole suudetud olukorda parandada. Kahjum ulatus mullu üle 3 miljoni euroni.

Fudy teatas oma kullerteenusest loobumise põhjuseks soovi keskenduda edaspidi teistele ärisuundadele. Põdra toob siinkohal välja suvel Fudy poolt turule toodud QR-koodil põhineva lahenduse, mille kaudu klient saab restoranis ise tellida ja maksta. Samuti on ettevõttel eraldi algamas koostöö rahvusvahelise makselahenduse pakkuja Adyeniga ning tooteid on plaanis teisigi.

Augusti alguses teatas Fudy, et on laienemas oma QR-lahendusega ka Soome. Põdra sõnul on tänaseks Fudyl on Soomes olemas esimesed partnerid restoranide näol, kes lahendust kasutavad. „Läbirääkimised on paljude uute HoReCA sektori partneritega,“ lisas ta.

Apollo Group on üks nendest, kellel oli toidu kojuviimisteenuse partnerlus tehtud vaid Fudyga. Kahel ettevõttel on ka teine seos. Nimelt on Fudy OÜ suurinvestoriks Margus Linnamäe ettevõte MM Grupp OÜ, mis muu hulgas on seotud ka Apollo Groupiga. Ettevõtte esindaja teatas eile, et nende restoranid lahkuvad Fudy platvormilt alates detsembrist ja hakkavad edaspidi kasutama Wolti kullerteenuseid. Põdra sõnul on teiste partnerrestoranidega läbirääkimised nende nüansside osas veel käimas, kuid eesmärgiks on detsembri lõpuks kullerteenuse pakkumine lõpetada.

Kui Apollo Groupi restoranid kolivad detsembris üle Wolti platvormile, siis ka Fudyl on selle ettevõttega omad plaanid. „Wolt ja Fudy tegutsevad mõlemad restoraniteeninduse valdkonnas ja meil on väga palju ühiseid huvisid. Meie jaoks on Wolt tugev partner ning tulevikus on see hea pinnas erinevate koostööde tekkimiseks,“ kirjeldas Põdra. Konkreetsematest plaanidest on Põdra sõnul veel rääkida.