„Regati puiestee 3 kinnistu näol on tegemist ühe olulisema sõlmpunktiga Pirita ja kesklinna vahelisel alal. Reidi tee avanemisega lahenes Pirita ja kaugemate piirkondade elanike jaoks liiklusummikute probleem ning tänaseks on Reidi tee kesklinna poolsest alast kujunenud linnaelanike ja külastajate eelistatud ajaveetmispaik. Meie soov on Pirita teest kujundada ühtne tervik, mis kannaks edasi Tallinna kui merepealinna kuvandit,“ selgitas AS Liveni tegevjuht Andero Laur.

Eile väljastas Tallinna Linnaplaneerimise Amet Regati pst 3 esimese etapi ehitamiseks ehitusloa. Liveni plaanide kohaselt rajatakse 27 000 m2 suurusele mereäärsele kinnistule kolmekorruselised A-energiaklassi ja maaküttega elamud kokku 220 koduga. Liven on võtnud eesmärgiks arendada välja kõigile linnaelanikele avatud elukeskkond ning osa Pirita rannapromenaadist. Ühtlasi arendatakse välja Regati puiestee ning ristmik, mis ühendab TOPi ja Pirita teed.

Kavandatud investeeringu maksumus on ligi 70 miljonit eurot. Arhitektuurikonkurss korraldati alale juba 2016. aastal ning selle võitis Arhitektuuribüroo Salto välja pakutud lahendus, mis arvestab nii kinnistu unikaalse mereäärse asukoha kui koduomanike ja linnaelanike vajadustega. „Regati puiestee 3 arendus aitab tuua piirkonda rohkem elu: restorane, kohvikuid, liikumist, turvalisemaid ühendusteid nii jalgratturitele kui ka jalutajatele kesklinna ja Pirita vahel,“ sõnavad võidutöö autorid, arhitektid Ralf Lõoke ja Maarja Kask.

Tulevaste koduomanike jaoks jäävad majade vahele ka põnevad sisehoovid, mille rikastavaks elemendiks kujunevad vihmaaiad. Õueala on sündinud koostöös K-Projektiga ning maastikuarhitekti välja pakutud lahendus rõhutab mereäärset asukohta. „Õuealal mängime reljeefiga, et aidata kaasa ka sademevee suunamisele selleks ette nähtud nõlvadesse. Need, muust maapinnast madalamad kohad, täituvad vihma korral ajutiselt veega ning muul ajal erinevad teistest aladest oma taimekoosluse poolest. Erinevate kohalike taimeliikide ja ajutiselt liigniiskete alade kaudu rõhutame selle paiga merelähedust, mis on tõenäoliselt üks paremaid argumente seal elamiseks,“ selgitab maastikuarhitekt Katariina Lepik.

Andero Lauri sõnul on Livenil selge visioon, kuidas kujundada loodav arendus üheks Pirita esindusalaks. „Oleme optimistlikud, koostöö linnaga on sujunud hästi ja usun, et niivõrd olulise piirkonna ja kinnistu puhul sujub ka edaspidi. Meie põhimõte on rajada inimestele kodusid, mitte kinnisvaraarendusi. Näiteks kaasame juba varases planeerimisfaasis tulevase kodu ostja, et arvestada võimalikult palju tema soovide ja vajadustega. Seeläbi saab ka Pirita linnaosa Regati tee 3 arenduse tulemusena uued püsi-, mitte lühiajalised külaliselanikud,“ märkis Laur, kelle sõnul on esimesest 110 korterist 40 tänaseks juba broneeritud.

Liven AS omandas Regati tee 3 kinnistu 2021. aastal avalikul oksjonil 12 miljoni euroga.