Swedbanki analüütik Kaimo Aljas kirjeldab, et Enefit Greeni kolmanda kvartali elektritoodang kasvas aastaga 37% võrra, samas kui arvutuslik teenitud elektrihind oli 59% madalam kui aasta varem. Sellest tulenevalt langes Enefit Greeni kulumieelne ärikasum EBITDA 51,4% võrra ehk 15,9 miljoni euroni ning jäi oluliselt alla Swedbanki prognoositud 28,2 miljonile eurole.

Keskmist arvutuslikku teenitud hinda mõjutasid negatiivselt pikaajaliste elektrimüügilepingute (PPA) portfelli tasakaalustamiseks tehtud suured elektriostud. Kolmandas kvartalis osteti turult elektrit 110 GWh ehk ligi seitse korda rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. Seejuures oli turult ostude keskmine hind oluliselt kõrgem alusturu perioodi keskmisest elektrihinnast, kuna ostud toimuvad peamiselt nõrga tuulega tundidel. Puhaskasum kahanes aastaga 78,1% ehk 5 miljoni euroni.

Enefit Green tõi välja, et suuremaid elektriostukulusid põhjustas peamiselt oodatust väiksem elektritoodang. Ettevõte hindab puudujäägiks ligikaudu 90 GWh, mis tulenes eelkõige seisakust Akmene tuulepargis ja töökindluse väljakutsetest teistes Leedu tuuleparkides. Swedbanki analüütikute hinnangul oli selle negatiivne mõju kvartali EBITDA-le ligi 11 miljonit eurot, mis ühtlasi põhjendab ka ootustele selgelt alla jäämist. Nagu ka eelmises kvartalis, on EBITDA languse põhjuseks välismõjud. „Usume, et neljas kvartal murrab negatiivse trendi ja ootame järgmisel aastal normaliseerumist,“ sõnas Aljas.

Peegeldades oodatust väiksemat elektritoodangut ja suuri elektriostusid kolmandas kvartalis, vähendasid Swedbanki analüütikud Enefit Greeni 2023. aasta EBITDA ootust 13% võrra, 115 miljoni euroni ning puhaskasumi ootust veerandi võrra, 54 miljoni euroni. Samas eeldatakse, et järgmisel aastal seisud normaliseeruvad ja langetasid vastavaid prognoose vaid 2–5% ulatuses.

Madalamate ootuste tõttu langetati oma osade summa meetodil leitud aktsia hinnasihti 5,5 euroni (oli 5,9 eurot), mille kohaselt on Enefit Greeni 2023. aasta oodatav ettevõtte väärtuse/kulumieelse ärikasumi (EV/EBITDA) suhtarv 14-kordne ning aktsia hinna ja raamatupidamisliku väärtuse (P/B) suhe 2-kordne (2024. aastal vastavalt 11,1-kordne ja 1,9-kordne).

Enefit Greeni aktsia kaupleb Tallinna börsil 3,4 euro juures, sh viimase kuu aja jooksul on aktsia langenud kümnendiku võrra.