„Inflatsioon on jätkuvalt liiga kõrge ning on riske, et see ei tule alla piisavalt kiiresti ning stabiliseeru eesmärgi juures. Aga inflatsioon on langenud ning nõrgenenud on ka inflatsiooni survestavad tegurid,“ sõnas keskpank avalduses. Samas märgitakse, et pole sugugi välistatud, et mingi hetk tuleb intresse siiski veel tõsta.

Tänane otsus tähendab, et baasintress on Rootsis jätkuvalt 4%. Enne kohtumist olid ökonomistid lõhestunud, kas intresse tõstetakse või mitte, kuid pigem kaldudes oma arvamusega selle poole, et 0,25% tõus tuleb. Seega oli tänane otsus mõneti üllatuslik.

Keskpanga prognoosi kohaselt tõusevad hinnad järgmisel aastal 4,4% ning 2,4% ülejärgmisel aastal. Samuti prognoosib Riksbank, et Rootsi majandus langeb järgmisel aastal 0,2% ning seejärel tõuseb 1,9% 2025. aastal. Töötus kasvab järgmisel aastal 8,6%-ni, kuid hakkab seejärel tasapisi alanema. Keskpank prognoosib, et baasintress hakkab selgemalt alanema alles 2026. aastal ning aga seda vaid 3,6%-ni.

Rootsi börsiindeks OMX Stockholm 30 on tänase teate järel kerkinud 0,7%. Indeksis on enim tõusnud kinnisvarafirma SBB, tõustes otsuse järel 6%. Poole tõusust on aktsia siiski seejärel kaotanud. Rootsi kroon nõrgenes täna hommikul euro suhtes 0,6% ning ühe euro eest saab hetkel ligi 11,5 Rootsi krooni.