Paljude jaoks tundub see mõte umbluu või veel hullem, lausa petuskeem, kuid tegelikult on lugu üsna lihtne. Aga enne, kui saad teada, kuidas on võimalik teenida, kordame koolifüüsikat, mis aitab asja tuumale paremini pihta saada.

Elektrivõrgus peab valitsema tasakaal

Selleks, et Eestit kattev elektrisüsteem saaks üldse toimida, peab Elering hoidma seal stabiilset 50-hertsist võrgusagedust. Seda saab teha, tasakaalustades elektri tarbimist ja tootmist – üleliigse elektrihulga korral võrku piisavalt koormates või puudujäägi korral elektrit juurde andes. Viimane on võimalik vaid juhitava võimsusega elektrijaamadega juurde tootes. Selleks tuleb panna tööle meie kivisöekatlad, mille käivitamine maksab omajagu, või osta Eesti võrku elektrit juurde kiiresti käivitatavatest gaasijaamadest, mille elekter on üüratult kallis.

Kaht viimast (juurde tootmist või ostmist) saab asendada ka piisaval hulgal elektri tarbimise vähendamisega. Üksik majapidamine sellega hakkama ei saa, aga kui tarbijaid on palju ja nad on valmis mingil hetkel kõik koos elektrit vähem kasutama, moodustub sellest juba nii suur hulk, et seda saab kasutada võrgu stabiliseerimiseks.

Elering hüvitab tarbimise vähendamist

Just see on võimalus, kuidas müüa elektrit nii, et ise seda ei tooda. Seda aitavad teha Qilowatt elektritarbimist juhtivad nutilahendused.

Süsteem on lihtne: vajalikul hetkel saab Qilowatt Eleringilt abipalve vähendada kindlas mahus näiteks 15 minutiks tarbimist, lülitades teenusega liitunud majapidamistes/ettevõtetes selleks ajaks välja põrandakütte, suvel jahutuse, või näiteks elektriboilerid. Eelnevale lisaks saab panna elektrit võrku müüma lisaks ka päikesejaama akud. Kõikide nende sisse/välja lülituste eest maksab Elering hüvitist, mis jagatakse osalejate vahel ja see on kordades suurem kui parajasti börsihind.

Päikesejaama omaniku võiduvõimalused

Qilowatt inverteri ja akude juhtimise lahendus muudab niigi nutika päikesejaama veel nutikamaks, pannes selle kasulikult tööle börsihinna kõikumiste taktis. Näiteks on võimalik peatada elektri müük võrku, kui hind on liiga madal, ja laadida akusid võrgust alati kõige odavamatel tundidel. Lisaks võib liituda Eleringi paindlikkusturuga – salvestama võrgus olevat üleliigset energiamahtu ja müüa seda tagasi võrgu puudujäägi kompenseerimiseks.

Elektrikipi paigaldatud

Ülaltoodud säästuvõimaluste kasutamiseks paigaldatakse Modbus R2 lisaseade, mis saab inverterist kätte kõige olulisema info toodetava energia ja selle akudesse salvestamise kohta ning hoolitseb ka selle eest, et salvestatav elekter oleks kõige odavam.

Kolm näidet käskudest, mis tõhustavad päikesejaama tööd

  • Piira elektri müüki, kui hind on alla 0,007 €/kWh (energia müügimarginaal). Lae samal ajal akusid kuni 95% täituvuseni.

  • Müü akudest ööpäeva kõige kallimal tunnil võimsusega 5000 W, jättes enda tarbeks 50% aku mahust.

  • Kui elekter on kallim kui 50 senti/kWh, müü aku tühjaks, jättes akusse 10%.

    NB! Kõiki seadistusi saab omanik ka ise muuta.

Modbus R2 teeb ainulaadseks lisafunktsioon, mille abil on võimalik juhtida ka koduseid tarbijaid. Kõige levinum võte on piirata näiteks õhk-vesi- või maasoojuspumba tööd kalli elektriga tundidel, lubades töötada näiteks vaid 18-l kõige odavamal tunnil. Sarnasele loogikale alluvad mitmed teisedki elektriseadmed, nagu konditsioneerid, elektriboilerid, akumulatsioonipaakide elektrikatlad, basseinid jne.

Kuidas panna teenima soojuspump?

Nagu targad ütlevad, on kõige soodsam tarbimata jäetud elekter ja seda võimaldab S1 nutirelees, mis seadme kallitel tundidel toitest lihtsalt välja lülitab. Kui palju neid kallemaid tunde on, võimaldab Qilowatt süsteemis ette määrata ja sõltuvalt börsihindadest ning soojuspumba võimsusest võib selle lihtsa teenusega hoida kokku 250–500 eurot aastas.

Tark voolumõõtja 3EM (valge)

Palju peenemad säästu- ja isegi teenimise võimalused toob käeulatusse tark voolumõõtja 3EM. Säästuvõimalused on sarnased nutireleega, kuid tänu Qilowatti ja Fuseboxi koostööle võimaldab tark voolumõõtja 3EM teenida ka passiivset tulu. Elering maksab sel juhul juhitud tarbimise eest hüvitist ehk raha selle eest, kui oled kindlal ajal valmis oma seadme(id) välja lülitama. Aastas võib nii 250–500-eurosele säästule teenida lisatulu 50–250 eurot ühe keskmise soojuspumba kohta. Kuna tasud on seotud börsihinnaga, on seda raske ette prognoosida.

Qilowatt võimaldab juhtida seadmeid automaatselt ja käsitsi, jättes omanikule otsustusõiguse, kas ta osaleb elektrivõrgu tasakaalustamises või mitte.

Jaga
Kommentaarid