Moskva toidupoe letid on täis puuvilju ja juurvilju, erinevaid juuste ja ka lihatooteid. Ostlejate jaoks tekitab see vaatepilt aga pigem nördimust, sest raha on pea kõikidel praegu vähe.

Venemaa keskpank on sel aastal neli korda tõstnud oma laenuintressimäära, et püüda inflatsiooni kontrolli alla saada ja rubla vahetuskurssi stabiliseerida. Riigi majandus kannatab tugevalt Ukraina sõja ja lääne sanktsioonide tagajärgede tõttu.

„Mu mees ei saa ilma vorstita elada!“

„Kui rääkida protsenditest, siis tõenäoliselt tõusid hinnad 25%. Sinna hulka kuuluvad liha, piimatooted, puuviljad, köögiviljad, vorstid. Minu mees ei saa elada ilma vorstita! Mõnikord olen lihtsalt hämmastunud hinnatõusu üle,“ ütles Moskva toidupoe ostleja Roxana Gheltkova.

Küsimusele, kas tema sissetulek pensionärina on piisav, et kõht täis saaks, vastas 70-aastane ostleja Lilja Tsarkova: „Loomulikult mitte. Ma saan abi oma lastelt.“

Ta lisas, et ei tea, kuidas saaks ilma nende abita üüri maksta ja toitu osta.

Venemaa riikliku statistikaameti Rosstat 1. novembril avaldatud andmed näitavad, et võrreldes 2022. aastaga on osade toiduainete hinnad hüppeliselt tõusnud – kapsas 74%, apelsinid 72% ja kurgid 47 protsenti.

Venemaa parlament on heaks kiitnud 2024.–2026. aasta eelarve, mis liigitab rekordilise summa kaitsekuludeks. Lätis tegutsev Venemaa majandusanalüütik Maxim Blant peab seda märgiks, et hinnad jätkavad Venemaal järsult tõusmist.