Work in Estonia juhi Leonardo Ortega arvates annab Eesti suurus meile teatud selged eelised, sest suudame kiiresti rakendada uusi kohapeal arendatud tehnoloogiaid, oleme mobiilsed ja uuendustele avatud. „Sealsamas on Eestis jätkuvalt struktuurne tööjõupuudus – meil ei ole piisavalt neid spetsialiste või oskusi, mida tööjõuturg vajab, või ei asu nad geograafiliselt sobivad kohas,“ sõnas Ortega. Ta lisas, et erinevaid sektoreid mõjutab ka nn demograafiline auk, sest rahvastik vananeb ning vajaliku väljaõppega spetsialiste ei jätku.

Incapi president Otto Pukk, kes esineb ka foorumil, ütles, et Eestis on praegu puudu kümneid tuhandeid insenere. Tema kinnitusel on inseneride nappusele lahenduste leidmiseks välja pakutud mitmeid praktilisi võimalusi, millest üks on välistööjõu sissetoomine. Eesti Elektroonikatööstuse Liit on koondanud need lahendused visioonidokumenti „EETL-i visioon Eestist aastaks 2035“, mis on esitatud ka valitsusele. „Näiteks on üks lahendus peale kohaliku järelkasvu võimestamise korraldada välistööjõu sissetoomisega seonduv nii, et muu hulgas oleks tagatud ka tööjõumaksude laekumine Eestisse ja õiglane sotsiaalkindlustuskaitse välistööjõule. Samuti on oluline teha välistudengitele Eestis töötamine lihtsamaks ning soodustada pärast õpinguid siia jäämine,“ selgitas Pukk.

Tema sõnul kehtib põhimõte, et kui tahame olla maailmatasemel, siis peame ka maailmatasemel oskustega inimesi oma ettevõtetes kasutama. „Incapis oleme seda meelt, et kui oled tubli tööinimene, oled ka Eestisse teretulnud. Tööstus töötab rahvusvaheliselt ja töökeel ongi inglise keel. Tööandjana saame pakkuda tuge välistalentidele siinse eluga kohanemisel ja arvestada kaasatulnud pereliikmetega,“ täiendas Pukk.

28. novembril kell 10-15 on kõikidel huvilistel võimalik osaleda tasuta Work in Estonia välistalendipoliitika foorumil „Kuidas tagada Eesti konkurentsivõime globaalses talendirallis?“, kus võetakse luubi alla tänased väljakutsed ning otsitakse üheskoos oma ala tippudega neile lahendusi.

Foorumil esinevad LHV Grupi juht Madis Toomsalu, Eesti majandusteadlane Kaspar Oja, Kutsekoja juhatuse liige Tiia Randma, Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees Otto Pukk, Utilitas Wind’i juhatuse liige Rene Tammist, Regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja dr Helis Pokker.

Välistalendipoliitikas olulistest lahendustest räägivad Welcome to Oslo sisudisainer ja projektiuht Thea Ullhaug Pope ja talendi meelitamise ja sihtkohabrändingu nõustaja Oslos Mari Stromsvag ning Saksamaalt Terratalendi asutaja ja Berliini välistalendipoliitika arendaja Burkhard Volbracht.

Fooumi lõpetab Foorumi lõpetab paneeldiskussioon, kus osalevad siseministeeriumi asekantsler Raivo Küüt, Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ettevõtlus- ja tarbimiskeskkonna asekantsler Sandra Särav ning Work in Estonia juht Leonardo Ortega. Debatti juhib Jobbaticali immigratsiooni konsultant Killu Vantsi.

Ajakava vaata siit.