Helsingin Sanomate andmetel levib pealinnas nähtus, kus narkootikume jaotatakse laiali just Airbnb korteritest.

„Eeluurimised näitavad üha sagedamini, et selliseid kortereid üüritakse narkoäriks,“ ütles Helsingi politsei kriminaalinspektor Kimmo Sainio.

Sainio sõnul on lühiajaliseks elamiseks mõeldud Airbnb korteritest saanud narkootikumide hoiukohad. „Traditsiooniliselt on hoiukohaks ladu. Vanasti peideti narkootikumid maa alla või metsatukka,“ ütles ta. Nüüd on aga kuritegevuseks leitud modernsed lahendused.

Kortereid kasutatakse rahvusvahelises kuritegevuses

Lühiajaliseks üüriks mõeldud Airbnb kortereid kasutatakse rahvusvahelises kuritegevuses. Sainio sõnul on see „tüüpiline tegutsemismudel“. „Kui narkootikume on vaja kuskil hoiustada, on lühiajaline üürikorter selleks päris hea koht.“ Lihtsuse kõrval on Airbnb korteri eelis Sainio arvates see, et seda saab üürida peaaegu anonüümselt.

Airbnb kortereid kasutavad narkodiilerid võivad enda identiteedi kohta valetada.

Traditsiooniliselt on Soomes koguseliselt enim kaubitsetud kanepi ja amfetamiiniga. Ka kokaiini tarbimine on kriminaalinspektori sõnul viimastel aastatel jõudsalt kasvanud.

Tekib küsimus: kuidas tulevased üürnikud – siinkohal narkootikumide levitajad – teavad, milliseid sobivaid Airbnb kortereid üürida? „Ma arvan, et nad vaatavad, mis korter on mingisuguses piirkonnas saadaval,“ sõnas Sainio. Ükski konkreetne koht või linnaosa pole mehe sõnul Airbnb korterite narkoäris eriti populaarseks saanud.

Üürileandja ehk Airbnb korteri omaniku seosed narkokuritegevusega selguvad Sainio sõnul tavaliselt alles eeluurimise faasis. Näiteks kui politsei hõivab korteri või vahistab seal inimesi. Sainio ei ole teadlik ka ühestki sellisest juhtumist, kus üürnik oleks võtnud politseiga ühendust kahtluse tõttu, et tema omanduses olevas Airbnb korteris hoiustatakse narkootikume. Seni on politsei saanud vihjeid narkokuritegevuse kohta otse Airbnb käest.