Euroala ja rahvusvaheline valuutafond (IMF) laenasid 2009. aastal Kreekale rohkem kui 260 miljardit eurot. Nüüd tegeleb Kreeka jõudsalt sellega, et laen tagasi maksta, tehes seda edukalt.

„15. detsembril maksame euroala riikidele oodatust varem tagasi 5,3 miljardit eurot,“ ütles anonüümseks jääda soovinud ametnik Reutersile, lisades, et nende laenude maksetähtaeg on tegelikult alles 2024. ja 2025. aastal.

Kui IMF aastail 2010–2014 Kreekale 28 miljardit eurot laenas, maksis riik sellegi kaks aastat enne tähtaega ära. Samuti maksid nad euroala partneritele varem tagasi 2,7 miljardit eurot. Samal kursil loodetakse jätkata ka uuel aastal. „Järgmisel aastal võime rohkemgi kahepoolseid laene tagasi maksta,“ sõnas teinegi ametnik, andmata täpsemaid üksikasju summa või ajastuse kohta.

Euroala riigid laenasid Kreekale viimase majanduskriisi ajal 53 miljardi euro väärtuses kahepoolseid nn Kreeka laenurahastu laene, mille tähtajad ulatuvad 2041. aastasse. Sel aastal on Kreeka tagasi maksnud kokku umbes 13 miljardit eurot.

Kreeka prognoosib 2024. aastal oma majanduskasvuks 2,9%. See on üle kahe korra suurem kui euroala keskmine. Samuti loodab riik järgmisel aastal tänu suurematele investeeringutele ja tugevale turismitulule saavutada 2,1% SKP-st moodustava esmase eelarveülejäägi.