Lisaks impordikeelule võtab Austraalia kasutusele uued seadused, et peatada ühekordselt kasutatavate e-sigarettide valmistamine, reklaamimine ja tarnimine riigis, kirjutab BBC.

Riik teeb laiemaid jõupingutusi, et lõpetada täielikult meelelahutuslik veipimine.

E-sigaretti on reklaamitud kui võimalust suitsetamisest loobumiseks, kuid Austraalia tervishoiuministri sõnul on see loonud hoopis uue põlvkonna nikotiinisõltuvuse.

Vape ehk e-sigaret on liitiumpatareiga töötavad seade, mis on täidetud nikotiini, kunstlikke lõhna- ja maitseainetega ning mitmesuguste muid kemikaale sisaldavate vedelikega.

Alates 2021. aastast on e-sigarettide või nikotiinivapide ostmine või importimine ilma arsti retseptita Austraalias ebaseaduslik, kuid hoolimata nendest piirangutest on sõltuvuse määrad jätkuvalt hüppeliselt kasvanud.

Sydney ülikooli uuringus leiti selle aasta alguses, et üle neljandiku 14-17-aastastest teismelistest on kasutanud e-sigaretti.

„Kõik Austraalia valitsused on pühendunud koostööle, et peatada veipimise häiriv kasv meie noorte seas,“ ütles keelustamist juhtiv tervishoiuminister Mark Butler.

Mais andis Austraalia valitsus märku oma kavatsusest lõpetada järk-järgult ühekordsete e-sigarettide kasutamine, kuid seni ei olnud paika pandud veel konkreetset ajakava.

Butler ütles, et ühekordsete e-sigarettide impordikeeld algab 1. jaanuaril ning märtsis keelatakse ka korduvtäidetavate toodete import.