„Sügisesed prognoosid ja riskid pole realiseerinud, mistõttu on gaasi maailmaturu hind liikunud tagasi sügise hinnatasemele, gaasimahutid on Euroopas täis ja varustuskindlus tagatud,“ märkis Eesti Gaasi juhatuse esimees Margus Kaasik.

„Praegune gaasihind on kordades soodsam kui aasta tagasi ning ka eeloleva talve prognoosid hetkel hinnatõusu ei näita – algavale talvele võib gaasitarbija vastu minna nii meie piirkonnas kui terves Euroopas rahuliku südamega,“ lausus Kaasik.

Kui  varem  jõudis maagaas Eestisse peamiselt mööda torustikku Venemaalt, siis juba ligi poolteist aastat on see suund kinni ning on toimunud täiemahuline pööre läände. Maagaas tuuakse nüüd valdavalt  Ameerika Ühendriikidet  ja Norrast veeldatud kujul ehk LNG-na Soome Inkoo ja  Leedu  Klaipeda terminalidesse.

Eesti Gaas on jooksval aastal enam kui kolmekordistanud oma LNG tarneid – möödunud aasta viie laeva asemel toob ettevõte käesoleval aastal piirkonda 18 laevatäit LNG-d. Üks laevatäis gaasi moodustab umbes neljandiku Eesti aastasest gaasitarbimisest. 

Viiel turul – Soomes, Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas – tegutsev Eesti Gaas kasvas möödunud aastal Soome ja Balti piirkonna suurimaks erakapitalil energiafirmaks. Eesti Gaas pakub klientidele maagaasi nii torugaasi, surumaagaasi (CNG) kui veeldatud maagaasi (LNG) kujul ning haldab Eesti ja Läti suurimat gaasivõrku. Ettevõte tegeleb aktiivselt rahvusvahelise energiakaubandusega ning arendab taastuvenergiaportfelli päikeseenergia ja rohegaasi (biometaani) tootmise ja müügi näol. Välisturgudel kannab Eesti Gaas nime Elenger.