Neljapäeva hilisõhtul avaldatud otsusega võtab lennujaama juhtimise üle uus Venemaa ettevõte. Sama korraldusega andis Putin valitsusele ülesande see ettevõte nüüd ka luua. Välisinvestoreid küll kohe oma osalusest loobuma ei sunnita, kuid samas ei ole neil enam näiteks hääleõigust. See õigus on vaid kohalikel ehk vene aktsionäridel.

Ukaas tugineb seadusel, mis lubab „ohu korral Venemaa rahvuslikele huvidele ja majanduslikule julgeolekule“ ettevõtteid üle võtta.

Pulkovo lennujaamast kuulus seni veerand Saksamaa lennujaamaoperaatorile Fraportile, veerand Katari investeerimisfondile ja veerand Venemaa VTB pangale. Ülejäänu jaguneb muu hulgas Venemaa investeerimisfondi RDIF ja Abu Dhabi riikliku fondi Mubadala Investment Co vahel.

Lennujaam tervitas otsust

Kreml on alates Ukraina sõja algusest nn riigistanud mitmeid „ebasõbralike riikide“ ettevõtteid, et maksta kätte Läänes kehtestatud sanktsioonide eest. Nii on Putini liitlased üle võtnud näiteks Danone’i ja Carlsbergi kohalikud tehased, samuti Soome Fortumi ja Saksamaa Uniperi omanduses olevad kommunaalettevõtted.

Pulkovo lennujaam on suuruselt Venemaa teine lennujaam, mida selle aasta esimese kümne kuuga läbis umbes 17,5 miljonit reisijat. Lennujaam tervitas Putini korraldust.

Saksamaa Fraport sõnas Bloombergile, et nad olid juba ammu Pulkovo osaluse põhimõtteliselt korstnasse kirjutanud. Ettevõte kinnitas, et pole Venemaaga pärast Ukraina sõja algust ei suhelnud ega sinna ka raha üle kandnud.