Põlvamaa Arenduskeskuse ettevõtluskonsultant Ilija Samoldin selgitas, miks programm loodi ja millist tuge ettevõtetele pakuti:

„Üha enam ootavad tarbijad ettevõtetelt, et nende tooted ja teenused oleks kestlikud, vastupidavad, energia- ja ressursitõhusad ning ringlusse võetavad. Ettevõtte pikaaegseks arenguks ja Euroopa turul konkureerimiseks on vaja olla teadlik ettevõtte ning selle toodete ja teenuste omadustest ning jalajäljest ja peab suutma seda veenvalt ka klientidele tõestada. Hea viis, kuidas seda teha, on omada Euroopa Liidus aktsepteeritavaid analüüse, märgiseid ja sertifikaate.

SA Põlvamaa Arenduskeskus toetas omalt poolt ettevõtteid kuni 7500 euro suuruse toetusega konsultatsiooniteenuse tellimiseks. Ettevõtte nõutav omafinantseering oli minimaalselt 10% konsultatsiooniteenuse maksumusest.

Tagasiside on olnud valdavalt positiivne ja süsinikujalajälje on ära hinnanud kaks juhtivat ettevõtet, mis loovad teed väiksematele ettevõtetele kogu regioonis.“

Pesa hotelli kogemust programmis jagas hotellijuht Lily Lind.

Millega teie ettevõte tegeleb?

Kagureis OÜ-le kuulub Põlvas asuv Pesa hotell, mis pakub majutust kuni 60 inimesele. Hotellis on tunnustatud à la carte restoran ning me pakume ka catering’i teenust Lõuna-Eestis ja kaugemalgi. Veel on hotellis kaks konverentsi- ja koosolekuruumi ning oleme Kagu-Eesti kaugtöövõrgustiku KUPLAND liige, mis tähendab, et meie juurde on võimalik tulla kaugtööd tegema. 2018. aastal sai meil valmis ka minispaa Sõstar, mida on võimalik broneerida nii hotelli külalistel kui ka tänavalt sisseastujal. Oma heade koostööpartnerite kaudu pakume oma külalistele nii aktiivset tegevust kui ka meelelahutust.

Miks otsustasite hinnata oma ettevõtte süsinikujalajälge?

2008. aastast kuulub Pesa hotell rahvusvahelist keskkonnamärgist Green Key kandvate turismiettevõtete hulka, mis tähendab, et oleme 15 aasta jooksul tegutsenud ja majandanud keskkonnast hoolivalt. Igal aastal püstitame uued keskkonnaga seotud eesmärgid ning 2023. aastal oligi üks eesmärke tuvastada kasvuhoonegaaside heiteallikad ning mõõta ära ettevõtte aastane CO2-jalajälg.

Millised olid teie ettevõtte süsinikujalajälje hindamise tulemused ja milliseid võimalikke lahendusi te näete?

Enim mõjutasid meie süsinikujalajälje suurust elektri- ja soojusenergia tarbimine, toitlustus, ettevõttele kuuluvate autode kasutus ning F-gaaside leke jahutusseadmetest. Sellest hoolimata on Pesa hotelli süsinikujalajälg võrdluses teiste Eesti majutusasutustega Eesti keskmisest oluliselt väiksem.

Jalajälje suuruses mängib kindlasti rolli ka fakt, et Eestis toodetud võrguelekter on Euroopas üks süsinikuintensiivsemaid. See kajastub ka Eestis asuvate hotellide süsinikujalajäljes.

Kui elektrienergia tarbimise vähendamiseks on võimalus suurendada taastuvenergia kasutuse osakaalu, siis soojusenergia mõju vähendamisel on võimalused piiratumad, sest alternatiivsed pakkujad puuduvad.

Toiduainetest tulenev mõju on meie puhul ligi 60% ulatuses seotud liha- ja piimatoodetega. Kuna võrreldes teiste toiduainetega on veiseliha süsinikujalajälg ühe kilogrammi kohta silmapaistvalt suurem, on võimalus kaaluda kliendi suunamist taimetoidu valikute eelistamise suunas.

Kas ja kuidas on süsinikujalajälje hindamine mõjutanud teie ettevõtte tegevust või strateegiat?

Süsinikujalajälje hindamise tulemusel oleme kaardistanud ettevõtte CO2-jalajälje suuruse ning tuvastanud kasvuhoonegaaside heiteallikad. Uute keskkonnaga seotud eesmärkide püstitamisel saame võtta aluseks just need andmed. Alustuseks tõstame menüüs vegantoitude osakaalu ja vähendame veiseliharoogade pakkumist.

Kuidas aitas Põlvamaa Arenduskeskus teid süsinikujalajälje hindamisel ja kuidas kulges koostöö?

Kuna SA Põlvamaa Arenduskeskus avas kevadel kandideerimise pilootprogrammi, mille raames oli võimalus koostöös väliste konsultantidega ära hinnata oma süsinikujalajälg ning koostada lähiaastate tegevuskava jalajälje vähendamiseks, haarasime sellest kohe kinni. Koostöö Põlvamaa Arenduskeskusega oli suurepärane algusest piduliku finišini.

CO2-jalajälje hindamist ja antud artikli ilmumist rahastati EL-i Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks“ projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020–2023“.

Jaga
Kommentaarid