Eesti Gaasi Soome tütarettevõtte juhi Pasi Näkki sõnul toimub Soome kindlustamine gaasiga plaanipäraselt ja tõrgeteta. „Turg on ise hakkama saanud ning klientide lepingud ja vajadused on täidetud, alanud talvehooajaks tellisime kõige töökindlamad, kõrgeima jääklassiga gaasilaevad,“ lausus Näkki.

„Soomes on gaasitarbimine püsinud peale Balticconnectori intsidenti tavapärane ja mõneti isegi ületanud juba Balticconnectori võimsuse, gaasifirmad ja kliendid on saanud kindluse, et Inkoo kaudu on võimalik Soome nõudlus ära katta,“ tähendas Näkki.

Novembris Soome Inkoo LNG-terminali korraldatud talvise võimsuse jagamisel sai Eesti Gaas endale kuuest tarneaknast kolm, mis koos juba ühe varem broneerituga võimaldab ettevõttel tuua detsembrist kuni aprillini Soome kokku neli gaasilaeva. Esimene neist saabub Inkoosse peale jõule.

Venemaa maagaas asendati LNG-ga

Eesti Gaas on enam kui kolmekordistanud sel aastal oma LNG tarneid – möödunud aasta viie laeva asemel toob ettevõte sel aastal piirkonda 18 laevatäit LNG-d. Soome ja Balti piirkonna impordist kolmandik liigub Eesti Gaasi kaudu.

Kui varem jõudis maagaas Eestisse peamiselt mööda torustikku Venemaalt, siis pärast Ukraina sõja algust tuuakse maagaas nüüd veeldatud kujul ehk LNG-na Soome Inkoo ja Leedu Klaipeda terminalidesse, kus see taasgaasistatakse ja lastakse võrku ehk torustikku. Eesti Gaasi imporditavatel LNG-tarnetel on olemas päritolutunnistused, gaas tuleb valdavalt Ameerika Ühendriikidest ja Norrast.