X-is, endises Twitteris, kirjutas Swedbanki klient, et pank nõudis temalt korteriühistu vormi täites andmeid tegelike kasusaajate kohta. Korteriühistul aga pole osanikke ega tegelikke kasusaajaid.

Äriregister seda samas ei nõua. Tegelike kasusaajate andmed tuleb esitada äriühingutel, sihtasutustel ja mittetulundusühingutel, kuid see ei kehti korteri- ja hooneühistutele. Füüsilisest isikust ettevõtjad pole kohustatud eelmainitud andmeid esitama.

Swedbank: vaatame vormi üle ja täpsustame seda

„Tegemist on tõesti mõnevõrra vastuolulise olukorraga, kus korteriühistud ei ole kohustatud äriregistrisse tegelikke kasusaajaid sisestama, kuid Eesti Vabariigi seadusandlus nõuab tegeliku kasusaaja tuvastamist, olenemata juriidilise isiku vormist,“ tõdes Swedbanki ettevõtete panganduse kommunikatsiooni valdkonnajuht Heili Klandorf-Järvsoo.

Ta lisas, et andmete uuendamise infoaknas kuvatakse kliendile ka teavitus, et juhul kui tegelikku kasusaajat pole, märgitaks lahtrisse juhatuse liige. Klandorf-Järvsoo ütles, et vormi infoaknad vaadatakse üle ja täpsustatakse sõnastust, et see saaks korteriühistute puhul selgemaks.