Bloombergi teatel arendatakse Ungari riigiraudteede omanduses olevat Pesti kesklinnast (Buda ja Pest on Ungari pealinna linnaosad, mida eraldab Doonau jõgi, toim.) kirde pool asuvat ala vähemalt 5 miljardi euro suuruse erainvesteeringu abil, ütles ehitus- ja transpordiminister Janos Lazar esmaspäeval. Ungari valitsus kulutab infrastruktuuri parandamiseks umbes 1 miljard eurot, ütles ta.

Lazar ei nimetanud potentsiaalset välisinvestorit, öeldes ainult, et see on üks maailma suurimaid ja et tehingu kohta sõlmitakse valitsustevaheline leping. Kohalike uudiste kohaselt asub investor Araabia Ühendemiraatides.

Peaminister Viktor Orban on andnud volituse ehitada suurprojekt, mis meenutab oma suursugususe poolest Dubaisse, ütles Lazar. Pilvelõhkujate ehitamine on praegu Pesti linnas keelatud, kuigi Lazar ütles, et rafineerija Mol Nyrti uus 143 meetri kõrgune peakorter Budal on võib-olla vältimatult avanud tee rohkemate selliste „silmailu“ ehitamiseks.

Sarnased plaanid arendada piirkondi mõnede teiste Budapesti raudteekeskuste ümber on minevikus läbi kukkunud. Linnavalitsus on juba kritiseerinud kavandatavat uut keskust, mis lämmataks ühe Budapesti ajaloolise peatänava taga asuvat siluetiliini.

Lazar ütles, et projekti üksikasjad töötatakse välja järgmise poole aasta jooksul.