Näiteks Asiakastieto poolt hallatavas andmebaasis on ainuüksi sel aastal tehtud sadu tuhandeid järelpärimisi.

„Meie teenuse kasutamine on alates Venemaa täiemahulisest sissetungist Ukrainasse kolmekordistunud. Mõned suuremad kontrolle teostavad rühmad on pensionifondid, elektriettevõtted, ehitusettevõtted, autotööstus, samuti kinnisvara- ja liisinguteenused,“ märkis Asiakastieto tootejuht Teemu Kettula.

Pensionifondidel on kohustus kontrollida oma klientide tausta. Nad võrdlevad aktiivselt sanktsioonide nimekirju klientide andmetega. Ilmarineni puhul on kontrolli tulemusel lõpetatud mõne pensioni väljamaksmised. „Oluline on rõhutada, et need on üksikjuhtumid,“ rõhutas Ilmarineni kindlustus- ja pensioniteenuste tegevdirektor Tiina Nurmi.

Sarnaselt on ka teine pensionifondide ettevõte Elo rakendanud ranget poliitikat nii pensionisaajate kui ka sanktsioonidest mõjutatud ettevõtete suhtes.

„Me ei saa säilitada kindlustust ettevõtte või ettevõtja jaoks, kes on kantud sanktsioonide nimekirja. Kuid selle ettevõtte töötajad saavad siiski oma pensioniõigused oma sissetuleku alusel, isegi sel ajal, kui ettevõte on sanktsioonide nimekirjas,“ selgitas Elo jurist Sari Läntinen.

„Elo on otsustanud, et sellises olukorras peatatakse pensionimaksed. Seda põhjendatakse sellega, et sanktsioonid on reguleeritud ELi tasandil, mis on ülimuslik meie siseriiklike õigusaktide suhtes. Sellises olukorras võib pensioni saaja siiski taotleda välisministeeriumilt erandit, et pension saaks välja makstud,“ ütles Läntinen.

Loe pikemalt SIIT.