Kolmandas kvartalis oli nii vabade kui ka täidetud ametikohtade koguarv üle 612 000 ja neist enamik olid töötleva tööstuse, kaubanduse ning hariduse tegevusaladel. Vabad ametikohad moodustasid ametikohtade koguarvust 1,96% ning neid oli kõige rohkem avaliku halduse ja riigikaitse (1596), hariduse (1525) ning hulgi- ja jaekaubanduse (1418) tegevusaladel.

Statistikaameti sotsiaalstatistika analüütiku Liina Kuusiku sõnul olid kõikidest vabadest ametikohtadest 37% avalikus sektoris. Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim avaliku halduse ja riigikaitse, veonduse ja laonduse ning tervishoiu ja sotsiaalhoolekande tegevusaladel, madalaim aga töötlevas tööstuses.

Enamik vabadest ametikohtadest asusid Harjumaal (81%), sealhulgas Tallinnas (72%), järgnesid Tartumaa (6,6%) ja Ida-Virumaa (3,6%). Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim Viljandimaal ja Harjumaal ning madalaim Saaremaal ja Hiiumaal.

Kolmandas kvartalis võeti tööle 57 405 ja töölt lahkus 62 793 inimest. Tööjõu liikumist iseloomustav tööle võetud ja töölt lahkunute summa ehk tööjõu käive vähenes 2022. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes 8%.

„Tööle võetud inimeste arvu poolest olid eesotsas hariduse, hulgi- ja jaekaubanduse ning töötleva tööstuse tegevusalad. Töölt lahkunud inimeste arvu poolest hulgi- ja jaekaubanduse, töötleva tööstuse ja hariduse tegevusalad. Tööandja algatusel lahkus ametist 5823 töötajat ja see moodustas 9% kõigist töölt lahkunutest,“ selgitas Kuusik.