Maksu- ja tolliameti meediasuhete spetsialist Karin Ulvik sõnas, et kaubarong saabus Eestisse 25. novembril ja see koosnes erinevatest vagunitest. „Need vagunid on erinevate suuruse, värvide ja kirjadega. Rõhutaksin, et mitte kõik vagunid ei kandnud pусский мир silti,“ ütles ta.

Ulvik kinnitas, et maksu- ja tolliamet kontrollib kõiki riiki sisenevaid vaguneid, kuid sel korral jäi konkreetne vagun ühel ametnikul märkamata. „See oli inimlik eksitus, mille eest soovime vabandada. Samuti tahame kinnitada, et Eesti julgeolek on meie jaoks väga tähtis,“ toonitas ta. Nii on maksu- ja tolliamet lasknud üle värvida ligikaudu sada sellise sildiga vagunit.

„Lisaks oleme suhelnud vedajaga ja selgitanud, et selliste siltidega vagunitega Eestisse sisenemine ei ole lubatud,“ sõnas Ulvik. Kaubarong suundus eile õhtul Venemaale tagasi.

Eestis keelatud

Russkii mir’i ehk vene maailma väljendit kasutatakse sageli Venemaa sõjapropagandas. Sellega õigustatakse nt Ukraina sõda, mille eesmärk olevat ühendada ajalooline Venemaa taas ühtseks riigiks ja rahvaks.

Eestis on rahvusvahelise kuriteo toetamine ja õigustamine keelatud. Karistusseadustiku järgi karistatakse agressiooniakti, genotsiidi, inimsusevastase kuriteo või sõjakuriteo toimepanemisega seotud sümboli avaliku eksponeerimise eest neid tegusid toetaval või õigustaval viisil rahatrahviga kuni kolmsada trahviühikut (kuni 1200 eurot) või arestiga.

Narva raudteejaamas seisis kaubarong, mille ühel paakvagunil oli kirjas russkii mir.