Tegu on teise etapiga Kelme kolmeosalisest arendusprojektist ning samuti osaga Enefit Greeni varem tutvustatud investeerimisplaanist, mille eesmärk on kasvatada elektri tootmisvõimsus 1900 MW tasemeni 2026. aasta lõpuks, selgitas ettevõte.

Enefit Greeni juhatuse liikme ja arendusjuhi Andres Maasingu sõnul võimaldab investeerimisotsus suurendada rohelise elektri kasvu ja tugevdada Leedu riigi energia julgeolekut ja varustuskindlust. „Vaatamata keerulistele aegadele globaalsel energiaturul ei ole vajadus uute taastuvelektri tootmisvõimsuste järele kuhugi kadunud. Kelme 2 tuulepargi toodang annab süsinikuvaba elektrit nii Leedu kui tema naabrite jaoks ja aitab hoida elektri hinda taskukohasena. Koos juba ehituses oleva Kelme 1 tuulepargiga lisab Kelme 2 regiooni ligi 580 gigavatt-tundi taastuvelektrit,“ kommenteeris Maasing.

Kelme 2 tuulepark on planeeritud valmima 2025. aastal ning selle oodatav tootmismaht saab olema ca 315 GWh aastas ning sellest saab Enefit Greeni suurim park Leedus. Enefit Green investeerib Kelme 2 tuuleparki ligi 150 miljonit eurot. Tuulepargi rajamiseks vajaliku investeeringu tagamiseks on Enefit Green varem sõlminud pikaajalised elektri ostumüügilepingud osale Kelme 2 tuulepargi oodatavast esimese 5 kuni 7 valmimisjärgse aasta toodangust.

Koos Kelme 2 tuulepargiga kasvab Enefit Greeni ehituses olevate tuuleparkide arv kuueni ning rajatav koguvõimsus 615 megavatini. Lisaks on ehituses kolm päikeseparki koguvõimsusega 100 megavatti.

Lisaks Kelme 2 ja veel kolmele ehituses olevale Leedu tuulepargile on Enefit Greenil praegu ehituses üks tuulepark Soomes ja üks Eestis koguvõimsusega 525 megavatti. Samuti on ehituses üks päikesepark Poolas, kaks Lätis ja kaks Eestis koguvõimsusega 100 megavatti. Kokku on Enefit Green investeerinud uute tuule- ja päikeseparkide ehitusse ligi 790 miljonit eurot.