Eesti majanduse maht on vähenenud poolteist aastat järjest. Tööjõu tootlikkus on viimastel aastatel järsult kahanenud ja ettevõtjate hinnangul on nende konkurentsivõime kehv nii Euroopas kui ka väljaspool seda. Tulevik on määramatu. Kas madalseis on ajutine, nii et järgneb tagasipõrge tuttavatele trendidele niipea, kui laiem väliskeskkond taastub? Või seisame silmitsi Eesti majanduse konkurentsivõime struktuurse ja püsiva nõrgenemisega?

Seminaril otsime vastust küsimusele, milline võiks olla Eesti majanduse kasvuvõime nii lühiajaliselt kui ka pikemas vaates ja arutleme ka selle üle, mis Eesti madalseisust välja aitaks. Seminaril saab kuulda ka Soome kogemuse kohta, kus kehvem konkurentsivõime ja madal tootlikkus koos riigi võlakoorma kasvuga on sealsetele poliitikakujundajatele muret teinud juba viimased 15 aastat.

Avaettekanded:

Madis Müller (Eesti Panga president) ettekanne „Eesti majanduse kasvuvõimet mõjutavad tegurid“

Meri Obstbaum (Soome Panga majandusprognoosi osakonna juhataja) ettekanne „Soome kogemus majanduse pikaajalise madalseisuga“

Aruteluringides kõnelevad:

Tea Danilov (Arenguseire Keskuse juhataja), Klen Jäärats (Riigikantselei Euroopa Liidu asjade direktor), Joonas Vänto (EASi ja KredExi ühendasutuse välisinvesteeringute osakonna juht), Ain Hanschmidt (ASi Infortar juhatuse esimees), Agur Jõgi (Pipedrive’i juhatuse liige ja tehnoloogiajuht), Sirli Männiksaar (Ericsson Eesti juhatuse esimees), Alo Tamm (Harmet OÜ tegevjuht). Seminari juhib Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik.