Akola group on üks suuremaid põllumajandus- ja toiduainetööstuse kontserne Balti riikides, mis koosneb 69 tütarettevõttest ja kahest sidusettevõttest. Kontserni ettevõtted tegelevad põllumajandus- ja toidukaupade tootmisega ning pakuvad kaupu ja teenuseid põllumeestele. Akola group ettevõtted Leedus, Lätis, Eestis ja teistes riikides annavad tööd enam kui 5000 inimesele ja nende aastane kogutulu ulatub 2 miljardi euroni.

„Meie kontserni äriteekond sai alguse põllumajandusest: esimene asutatud ettevõte alustas tegevust taimsete põllumajandussaaduste müügiga. Viimase paari aasta jooksul on kontsern põhjalikult muutunud: ettevõtete arv on kahekordistunud, töötajate arv on kasvanud 2,5 korda ning lisandunud on üheksa uut tegevusvaldkonda. Oleme saanud ettevõtete grupiks, mille tegevus hõlmab kogu toidutootmise ahelat. Akola group juhib põllumajandusettevõtteid, põllumajanduskaupu ja -teenuseid pakkuvaid ettevõtteid ning toiduainete tootjaid. Toodame teraviljast mitte ainult sööta, vaid ka jahu, riivsaia, kiirtooteid ning juhime ka täisulatusliku tootmistsükliga linnukasvatust. Soovime oma tegevust laiendada ja toota rohkem toidukaupu, sest näeme, et tegemist on perspektiivika ja kasvava turuga,“ ütleb AB Akola group juhatuse esimees Darius Zubas.

Lätis kuulub kontsernile neli põllumajandusettevõtet ja viis linnufarmi, millest tuntuim on 2013. aastal omandatud Kekava Putnu fabrika. Viimase kahe aasta jooksul on kontsern oma positsiooni toiduainete tootmissektoris veelgi tugevdanud.

„2021. aastal omandasime Leedus AB Kauno grūdai, Vilniuse ja Kaišiadoryse linnufarmid ning mitmed teised ettevõtted, tänavu juulis valmistoitude tootja Grybai LT. Oleme jätkuvalt edukad põllumajandustegevuses, kuid meie eesmärk on saada tuntuks ettevõtete grupina, mis tegeleb mitte ainult põllumajandustegevuse, vaid ka toiduainete tootmisega,“ selgitab Darius Zubas.

AB Akola group juhatuse esimees Darius Zubas

Akola kaubamärgi alla koondatakse kolm ärivaldkonda: linnukasvatus, põllumajanduslik tegevus ja toiduainete tootmine

Peale kaubamärgi kasutusele võtmist tahab grupp laiendada toiduainete tootmist, luua uusi toidukaupu ja kaubamärke ning tugevdada oma positsiooni Lääne-Euroopa ja ka kaugematel turgudel.

„Akola nimi, millesse on kodeeritud sõnum „Authentic knowledge of the land’s alphabet“ peegeldab meie grupi kogemust ja identiteeti. Me oleme tegevad kogu maapinnast algavas toiduahelas. Me ei loo virtuaalseid vaid maiseid tooteid. Uue kaubamärgiga loodame kontserni edukalt kasvatada ja oma nime rahvusvahelisel turul tuntuks teha,“ selgitab Zubas.

Muudatused Akola kontserni tütarettevõtteid ei puuduta - kõik need jätkavad tegevust oma seniste nimede all, välja arvatud kolm haldusettevõtet. Põllumajandusettevõtteid haldav UAB Linas Agro Konsultacijost saab UAB Akola farming ning UAB Taba Holding uueks nimeks saab UAB Akola foods.

Tulevikus on plaanis linnukasvatusettevõtete osalused Leedus ja Lätis koondada ettevõttesse UAB Akola poultry.

„Leedu ja Läti linnukasvatusettevõtete juhtimine on juba tsentraliseeritud. Sel aastal ühendame neli linnukasvatust Lätis üheks ettevõtteks Kekava foods, kuna need juba tegutsevad ühtse üksusena. Linnukasvatuse sektoris oleme seadnud eesmärgiks saada erakordse kvaliteediga linnulihatoodete tootjaks Lätis, kus kõigis meie ettevõtetes toodetakse antibiootikumivaba kanaliha. Juhtimise tsentraliseerimine aitab meil seda eesmärki saavutada,“ ütleb Zubas.

Plaanis on uued investeeringud ja tootmismahu suurendamine

Zubase sõnul kavatseb Akola group järgnevatel aastatel tugevdada Balti riikides oma positsiooni kõigis oma ärivaldkondades: nii toiduainete tootmises kui ka põllumeestele teenuste pakkumises.

Täna toodetakse Akola groupi ettevõtetes laia valikut toiduaineid - linnulihast, kiirpudrust ja nuudlitest kuni loomasöödani, millest suur osa eksporditakse Skandinaavia ja teistele Lääne-Euroopa turgudele, aga ka Ameerika Ühendriikidesse ja Jaapanisse.

„Näeme kasvavat nõudlust antibiootikumivaba kanaliha ja ka esmaklassilise loomasööda järele. Ekspordile on orienteeritud ka juulis omandatud Grybai LT tehas, mis toodab valmissuppe, hautisi ja köögiviljakonserve. Kontsern plaanib järgmise 5-6 aasta jooksul kasvatada oma toiduainete tootmist 3,7 korda. Väga suur on potentsiaal kiirnuudlite osas, millest ekpordime üle 96%, välisriikides on väga populaarne ka riivsai, mille nõudlus ületab meie tootmisvõimet. Juba 2024. aasta lõpus plaanime käivitada uued nuudli- ja riivsaia tehased Leedus, mille investeeringud ulatuvad 37,4 miljoni euroni,“ räägib Zubas.

Zubase sõnul jätkab Akola group põllumeestega koostöö tugevdamist ning püüab püsida kõigis Balti riikides kolme parima põllumeeste partneri hulgas. 2023. aastal avatakse Leedus Šiauliais asuv uus Dotnuva Baltic UAB põllumajandusmasinate keskus ning 2024. aastal rajatakse sarnane keskus ka Lätis Jekabpilsis, mille planeeritud investeering on üle 2 miljoni euro.

Akola group suurendab ka sertifitseeritud seemnete ettevalmistamise võimsust - uued ettevõtted on asutatud Leedus ja Lätis (SIA Dotnuva Seeds ja UAB Dotnuva Seeds). Juba sel aastal algas Lätis uue seemnete ettevalmistustehase ehitus, mis keskendub Läti ja Eesti turule. Tehas, mille tootmisvõimsus on kuni 30 000 tonni aastas alustab tööd aastatel 2025-2026. Projektidesse investeeritakse kokku 7,4 miljonit eurot.

Akola groupi kohta

AB Akola group juhib Baltimaade suurimat põllumajandus- ja toidutootmisettevõtete kontserni, mis annab tööd ligi 5000 töötajale, neist 1134 Lätis ja 59 Eestis. Kontsern tegutseb kogu toiduainete tootmisahelas „põllult lauani“: toodab, valmistab ja müüb põllumajandus- ja toidukaupa ning pakub kaupa ja teenuseid põllumeestele. Kontserni kuulub ligi 70 ettevõtet, millest Eestis on kaks põllumehi teenindavat ettevõtet (Linas Agro OÜ ja AS Dotnuva Baltic), viis linnukasvatusettevõtet Lätis (millest suurim on AS Putnu fabrika Kekava) ja viis põllumehi teenendavat ettevõtet (suurimad on SIA Linas Agro ja SIA Dotnuva Baltic).

Jaga
Kommentaarid