Indexo kaasab kapitali, et alustada tegevust universaalpangana. Praeguseni on ettevõte tegelenud pensionifondide haldamisega ning on 125 000 kliendi ja 890 miljoni euro suuruse hallatavate varade mahuga Swedbanki ja SEB järel Lätis suuruselt kolmas teise samba pensionihaldur. Tänavu on Indexo jätkanud kiiret kasvu – varade maht on tõusnud poole võrra ja klientide arv 30%.

Ühe Indexo aktsia hinnaks on 12 eurot, mis on turuhinnast nüüdseks kõrgem hind. Kui nädala algul kauplesid Indexo aktsiad hinnal 12,7 eurot, siis nüüdseks on hind langenud 11,25 euroni.

Märkimine algab 11. detsembril ja kestab kuni 29. detsembrini. Indexo uues aktsiaemissioonis pakutakse kokku 1 150 000 aktsiat, miinimumlimiiti pole kehtestatud. Uus pank on tegutsemiseks valmis, ettevalmistused tehtud, kapitali kogumine on viimane samm litsentsi saamiseks. „Oleme ehitanud uue panga IT-infrastruktuuri, palganud meeskonna, oleme valmis lähikuudel alustama klientide teenindamist,“ kinnitas Indexo juhatuse liige Henrik Karmo.

Tema sõnul võib Indexo pangalt oodata edu, kuivõrd Läti pangandusturg on Eesti omast mitme aasta võrra maas: klientide valik on kehvem, seal toimetavad ainult suured Skandinaavia pangad. Nende jaoks ei ole Balti riik kõige atraktiivsem turg, mille arendamisega ja klientide hoidmisega kõige aktiivsemalt tegeleda.

Lõunanaabrite majapidamiste laenumaht on tunduvalt väiksem kui Eestis ja üks madalamaid eurotsoonis, laenuintressid on samas eurotsooni ühed kallimad ja klientidele makstakse ka hoiuste eest vähem intressi.

Lätis tegutsevad pangad teenivad tänavu hinnanguliselt kokku ligi 700 miljonit eurot kasumit, turul on palju ruumi ja see turg on kasumlik, tõdes Karmo. Ta lisas, et Indexo pank plaanib olulise osa oma pensionifondide klientidest – kokku 125 000 inimest – tuua ka loodava universaalpanga klientideks. „Peale selle, et aktsionärid saavad osa väga kasumlikust Läti pangandussektorist, aitavad nad sealsel turul ellu viia ka ühiskondlikult olulisi positiivseid arenguid,“ lisas ta Läti majapidamiste valikuvõimaluste parandamisele viidates.

Uus pank on tehniliselt valmis teenindama oma esimesi jaekliente 2024. aasta alguses. Indexo on juba esitanud Läti Pangale pangalitsentsi taotluse, mis on praegu koostöös Euroopa Keskpangaga läbivaatamisel. Litsentsi saamisel alustab Indexo Pank tööd eraisikuid teenindades. Praeguseks on juba loodud põhitooted – arvelduskontod, makselahendused, pangakaardid, mobiilirakendus, kogumiskontod, erinevad laenutooted ja kolmanda samba pensionifondide lahendused. Äripanganduse teenuseid hakatakse arendama tuleval aastal.

Aktsiapakkumise prospekti leiab Indexo kodulehelt: https://indexo.lv/en/for-investors/