Statistikaameti andmetel eksporditi oktoobris kaupu 1,5 miljardi ja imporditi 1,8 miljardi euro eest. Võrreldes 2022. aasta sama kuuga vähenes kaupade eksport jooksevhindades 21% ja import 17%. Kaubavahetuse puudujääk oktoobris oli 307 miljonit eurot, mis on 24 miljonit rohkem kui aasta varem.

Statistikaameti analüütik Jane Leppmets märkis, et möödunud aastal toimus kiire hinnakasv, mis mõjutas oluliselt kaubavahetuse väärtuste suurenemist ja tekitas kõrgema võrdlusbaasi. Tänavu jätkus kaubavahetuse vähenemine ka oktoobris, mil ekspordihind vähenes võrreldes mullusega 2,4%. „Viimaste kuude eksport on püsinud sarnasel tasemel, ulatudes nii augustis, septembris kui oktoobris 1,5 miljardi euroni kuus,“ lisas Leppmets.

Kaupadest eksporditi oktoobris enim elektriseadmeid (15% Eesti koguekspordist), põllumajandussaaduseid ja toidukaupu (12%) ning transpordivahendeid (11%). Kõige rohkem ehk 158 miljoni euro võrra vähenes mineraalsete toodete eksport. Järgnesid põllumajandussaaduste ja toidukaupade ning puidu ja puittoodete väljaveo vähenemine vastavalt 80 miljoni ja 55 miljoni euro võrra. Ainsana suurenesid transpordivahendite ning metalli ja metalltoodete eksport Eestist (vastavalt 29 miljoni ja 12 miljoni euro võrra).

Eesti päritolu kaupade eksport vähenes oktoobris mullusega võrreldes 23 protsenti. Ühe protsendipunkti võrra vähenes aastaga ka Eesti päritolu kaupade osatähtsus, moodustades tänavu oktoobris 64% Eesti koguekspordist.

Eesti peamine ekspordipartner oktoobris oli Soome, kuhu lähetati 16% Eesti koguekspordist, järgnesid Läti (11%), Rootsi ja Leedu (mõlemad 9%). Soome eksporditi kõige rohkem elektriseadmeid (sh staatilisi muundureid), Lätti mineraalseid tooteid (sh elektrienergiat), Rootsi elektriseadmeid (sh kommunikatsiooniseadmeid) ning Leetu transpordivahendeid (sh sõiduautosid).

Eesti kaubavahetus kuude kaupa