Rahvusvahelise Valuutafondi tegevdirektori asetäitja Gita Gopinath ütles, et maailmamajanduse kiirenev killustumine piirkondlikeks võimublokkideks, mille keskmes on USA ja Hiina, ähvardab hävitada triljoneid dollareid globaalses toodangus.

Gopinath hoiatas, et maailm on pöördepunktis, sest pinged kõige võimsamate riikide vahel kasvavad, ja kutsus valitsusi üles tegema võimaluse korral koostööd ühiste majanduseesmärkide saavutamiseks. Rahvusvaheline kaubandus on aeglustunud pärast seda, kui Venemaa tungis 2022. aasta veebruaris Ukrainasse. See süvendas läänes USA ja Euroopa riikide vahelisi pingeid ning idas Hiina ja Venemaa vahelisi pingeid.

„Kuigi ei ole märke ulatuslikust globaliseerumise taganemisest, tekivad siiski murdepunktid, sest maailma geomajanduslik killustatus saab üha rohkem reaalsuseks. Kui killustatus süveneb, võime sattuda uude külma sõtta,“ ütles Gopinath.

Gopinath kirjeldas kahe bloki vahelise kaubanduse kokkuvarisemisest tulenevat võimalikku kahju. See jaguneb vastavalt ÜRO hääletusele 2022. aasta Ukraina resolutsiooni üle. Gopinath ütles, et maailmamajandust võib oodata ees rahakahju umbes 2,5% ulatuses sisemajanduse koguproduktist (SKP) ehk umbes 2,5 triljonit dollarit (2,3triljonit eurot), kui kaubandus täielikult kaotatakse.

Rahvusvahelised kaubandus- ja investeerimisvood on viimastel aastatel takerdunud kõige võimsamate majandustega riikide omavaheliste suhete katkemise tõttu. Vastuseks sellele on ettevõtted püüdnud vähendada oma tarneahelate riske. Pikkade tarneahelate katkemine koroonapandeemia ajal on seda protsessi veelgi kiirendanud ja ettevõtted hangivad nüüd olulisi materjale kodumaistelt tarnijatelt või poliitiliselt seotud riikides asuvatelt tarnijatelt.