Luminori privaatpanganduse varahalduri Kalle Kose sõnul pöördusid aktsiad novembris korrektsioonilt kiirele tõusule – peamised aktsiaindeksid jõuavad nüüd juba järele aasta alguse haripunktidele. „Terve novembri tundus, et majandusandmed olid leidnud tasakaalupunkti, mis ei olnud ei liiga kuum ega külm, aidates aktsiatel jõuda kahe kuu tippu ning jätta oktoobri korrektsioon selja taha,“ rääkis Kose.

„Väärtpaberiturgude tõusu selgitab oluline tegur, et madalam inflatsioonisurve koos märkidega tööturu jahenemisest suurendavad kindlustunnet, et Föderaalreserv on tõenäoliselt lõpetanud intressimäärade tõstmise.“

USA keskpank jättis novembri alguses intressid tõstmata ning Fedi juht Jerome Powell andis mõista, et intressitõusude aeg võib olla läbi. Euroopa Keskpanga juht Christine Lagarde märkis samuti, et rahapoliitika on praegu piisavat karm, et suruda euroalas inflatsiooni veelgi madalamale kui novembri näit 2,4% aastas.

Viimati otsustas Euroopa Keskpank tõsta intresse 0,25 protsendipunkti võrra septembris. Kose lisas, et on võimalik, et see otsus märkiski intressitõusude tsükli tippu. „Poliitikakujundajad tõrjuvad tõenäoliselt agressiivseid ootusi Föderaalreservi rahapoliitika lõdvendamise suhtes, nii et sellel, kui palju ja kui kiiresti intressimäärad edasi võivad langeda, on piirid ees,“ ütles ta.

Turgudele tekkinud optimismi toel on Luminori pensionifondide fondijuhi Vahur Madissoni sõnul ka Luminori pensionifondide taktikaline vaade aktsiaturgudel muutunud ettevaatlikust neutraalseks. „Ajendiks oli oodatust madalam inflatsioon ja selle mõju intressimäärade ootustele. Oleme näinud võlakirjaturgude tulumäärade järsku langust ja riskimeeleolu suurenemist koos suuremate rahavoogudega aktsiaturu kasvuga seotud osadesse. Lisaks ületasid ettevõtete kolmanda kvartali tulud ootusi ja andsid suurema kindluse praegustele keskmisest kõrgematele aktsiaturu väärtustele,“ rääkis Madisson.

Madissoni sõnul on Luminori pensionifondid hiljuti soetanud positsiooni kommunikatsioonisektori indeksifondis. „Globaalne kommunikatsiooniettevõtete sektor on atraktiivse kasvuga, kuid mõistlikuma hinnatasemega kui tehnoloogiasektor ning osaleb otseselt tehisintellekti teenuste kasvus. Lisaks näeme oodatavate intressimäärade kärbete tõttu sektorile soodsat taganttuult,“ selgitas ta.

Kalle Kose lisas, et tulevikku vaadates võib turgude kasvu takistada mure majanduskasvu aeglustumise, kõrgenenud geopoliitiliste riskide ja rangemate finantstingimuste pärast. „Sellest hoolimata on lähitulevikus võimalik ka turgude liikumine püsivama taastumise suunas, mis on toeks meie üldiselt neutraalsele lähenemisele praeguses ebakindlas olukorras,“ ütles Kose. „Positiivne on aga see, et kõrgemad intressimäärad on muutnud fikseeritud tulumääraga varad portfellis atraktiivsemaks, eriti kui ebakindlus peaks püsima ja majandusaktiivsus praegusega võrreldes aeglustuma.“