„Samuti on Eesti börsiettevõtete nõukogudes kõigest kümnendik naisi, samas kui mitmed rahvusvahelised uuringud on kinnitanud, et naiste suurem esindatus toob keskmisest suurema tootlikkuse ja aktsiahinna kasvu,“ märkis Kärt Siilats.

Tänavu liitus EY aasta ettevõtja žüriiga lisaks Kärt Siilatsile ka Taavi Veskimägi, kes sõnas, et tema eesmärk EY aasta ettevõtja žüriiliikmena on soov innustada Eesti ettevõtjaid leidma uusi ärimudeleid, mis muudavad majanduse keskkonna jalajälje vähendamise Eesti majanduse konkurentsieeliseks globaalsel skaalal. „Majanduse keskkonna jalajälje vähendamine ei ole Eesti majanduse surmahoop, vaid võimalus saada ühiskonnana rikkamaks ja aitab meid riigina välja keskmiste sissetulekute lõksust, pakkudes huvitavat ja hästi tasustatud tööd Eestis nii meie endi kui globaalsetele talentidele.“

Kärt Siilats

Kärt Siilatsi motivatsioon žüriiga liitumisel oli tunnustada rasketel aegadel väärtuse loojaid, eriti just neid, kes ekspordi kaudu raha riiki sisse toovad. „Samuti tahan esile tõsta ettevõtjaid, kes välismaalt saadud müügitulu Eesti majanduse pikemaajalisse arengusse panustavad, nagu näiteks Taavet Hinrikus ja Martin Villig on seda teinud Kood/Jõhvi kooli loomise kaudu. UniTartu Ventures investeerimiskomitee liikmena on mul väga hea meel näha teadmistepõhise ettevõtluse arendamist läbi Sten Tamkivi veetud Creative Destruction Labi. Kahjuks on vähenenud Eesti kodanike võimalus nendest arengutest kasu saada, sest lõhutud pensionisüsteemil on väiksem võimekus pikaajalisi mittelikviidseid investeeringuid teha. Hetkel tunnetame ka selle otsuse inflatsioonilisi mõjusid koos aastakümne pikkuse maailma keskpankade rahatrüki tagajärgedega.“

Kärt Siilats lisas, et majanduses liiguvad asjad üldiselt paariaastase viiteajaga, aga seda enam peaks ühist investeerimisvõimekust võimalikult kiiresti taastama hakkama – Ameerika eduloo taga peituvad justnimelt pika horisondiga mittelikviidselt investeerivad kapitalikogumid.

EY Aasta Ettevõtja valimise eesmärk on esile tõsta silmapaistvaid ettevõtjaid, kes ka rasketel aegadel on eeskujuks ning inspiratsiooniks. EY Eesti Aasta Ettevõtja kandidaatidega viiakse läbi intervjuud ning neid hindab sõltumatu žürii, mis koosneb inimestest, kes ise tegelevad igapäevaselt ettevõtlusega. EY Eesti Aasta Ettevõtja 2024 žüriisse kuuluvad Aavo Kokk, Meelis Atonen, Reet Roos, Viljar Arakas, Kaidi Ruusalepp, Kärt Siilats, Taavi Veskimägi, Kristjan Maruste (2023 võitja).

EY Eesti Aasta Ettevõtja konkursi koostööpartnerid on LHV, Veho ja Creditinfo

Eelmiste aastate EY Eesti Aasta Ettevõtjad

2023. aasta – Kristjan Maruste (Kõu Mobility grupp)

2022. aasta – Kuldar Väärsi (Milrem Robotics)

2021. aasta – Priit Kallas (Iglucraft)

2020. aasta – Kaarel Kotkas (Veriff)

2019. aasta – Tõnis Kaasik (Ecometal)

2018. aasta – Martin ja Markus Villig (Bolt)

2017. aasta – Arno Kütt ja Peep Kuld (Cleveron)

2015. aasta – Jevgeni Kabanov (ZeroTurnaround)

2014. aasta – Jüri Raidla (Ellex Raidla Advokaadibüroo)

2013. aasta – Peeter ja Priit Rebane (BDG Holdings)

2012. aasta – Ruth Oltjer (Chemi-Pharm)

2011. aasta – Priit Alamäe ja Taavi Kotka (Nortal)

2010. aasta – Peter Hunt (Wendre)

2009. aasta – Indrek Sepp (Pristis)

2008. aasta – Jaan Puusaag (Krimelte)