Rahvusvaheline rohelise energia ettevõte Ignitis Renewables ja Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) oma Growth Markets Fund II kaudu võitsid Eesti Liivi 2 mereala meretuulepargi arendamiseks korraldatud oksjonipõhise enampakkumise, tehes kõrgeima pakkumise summas 1,7 miljonit eurot.

Meretuulepargi mereala pindalaga ligikaudu 115 ruutkilomeetrit asub Eesti Läänemere ranniku lähedal Ruhnu saarest loodes, on koguvõimsusega kuni 1,4 gigavatti (GW) ning hakkab tööle pärast 2030. aastat.

„Tegemist on teise Ignitis Renewablesi poolt võidetud meretuulepakkumisega Balti riikides. Võiduga saavutab Ignitis Group oma strateegilise eesmärgi kindlustada meie koduturul teine avamere tuuleenergia arendusprojekt, mis on oluline samm meie üldise eesmärgi poole saavutamaks 2030. aastaks 4–5 GW installeeritud rohelist ja paindlikku võimsust,“ ütles Ignitis Groupi tegevjuht Darius Maikštėnas.

Ta rõhutas, et see saavutus on järjekordne oluline verstapost Balti regiooni üleminekul taastuvenergiale. See toetab dekarboniseerimise eesmärke ja suurendab energiajulgeolekut, edendades avamere tuuleenergia kasutamist.

„Tänasega astume olulise sammu oma kohaloleku laiendamiseks Balti riikides, mis on CIPi kasvuturu fondide põhiturg. Usume, et see projekt võib olla nurgakivi investeering Eesti muutumisel jätkusuutlikuks ja pikaajaliseks Euroopa rohelise energia keskuseks,“ ütles CIP partner ja kasvuturgude fondide juht Ole Kjems Sørensen.

Sel aastal on Ignitis Renewables ja CIP sõlminud lepingu teha koostööd ainult avamere tuuleenergia võimaluste osas Eestis ja Lätis. Partnerlus kasutab ära Ignitis Renewablesi juhtivat turupositsiooni Balti regioonis ja CIPi globaalset avameretuulevaldkonna asjatundlikkust. Ignitis Renewablesi ja CIPi eesmärk on saada aktiivseteks ja pikaajalisteks partneriteks energia üleminekul Balti regioonis, toetades Balti riikide süsinikdioksiidiheite vähendamise eesmärke ja energiajulgeoleku ambitsioone avamere tuuleenergia kasutuselevõtu kaudu.