Planeeringu eesmärk on senisele monoliitsele hoonekompleksile anda tulevikuks kaasaegne arengusuund ja võtta see paremini linnaruumina kasutusele.

Ala integreeritakse jalakäijate kvartalisiseste liikumisteede ja uue linnaväljaku abil tihedamalt külgnevate tänavatega ning plaanitavad elu- ja äripinnad viiakse erinevates etappides valmivatesse kahte kõrghoonesse ja neid ühendavasse hoonekompleksi.

Maakri Holding AS juhatuse liikme Sten Pisangi sõnul on Maakri kvartal viimastel aastatel oluliselt muutunud, kuid linnaelanike liikumismugavus selles piirkonnas vajab veel tähelepanu. Tulevikus soovitakse ühendada kvartalis asuvad ärid paremini tänava tasandiga ja luua kõrgemate hoonete abil rohkem liikumisruumi, kavandades samal ajal ka 15 protsenti krundist haljastusele. „Soovime luua uue linnavärava, ehitada keskkonnasäästlikke kõrghooneid, parandada üldist keskkonda ning tihendada linnaruumi,“ ütles Pisang.

„Maakri Holding on detailplaneeringu koostamisel järginud samu põhimõtteid, millega meie seda alustasime. Eesmärk on kasutada ära Maakri kvartali hea asukoht ning tiheda asustusega Liivalaia tänava potentsiaal ja luua kinnistule järk-järguline pikaajaline arenguplaan,“ ütles hoone ankurrentniku Stockmanni tegevjuht Marge Türner.

Tulevane Maakri kvartal

Kinnistu detailplaneeringu uuendamisega paralleelselt on kinnistu omanikul hetkel käsil ka olemasoleva hoone täiustamine. „Lisaks kaubanduskeskuse arendustöödele viiakse läbi põhjalik ümberehitus viinedal korrusel, et koostöös Medicumiga luua südalinna tugev meditsiiniklaster. Uued pinnad on osaliselt juba ette valmistatud ja avatud ning pere- ja eriarstiabi ja taastusravi teenuseid pakkuv heaolu- ja tervisekeskus avatakse juba järgmise aasta esimeses kvartalis,“ rääkis Pisang. Sealhulgas on hoone pälvinud ka ärihoonete keskkonnasõbralikkust hindava BREEAMi rohemärgise tasemel „väga hea“.

Arhitektuurikonkursi võit läks jagamisele Kadarik Tüür Arhitekid ja Arhitekt 11 vahel

Maakri kvartali kinnistu detailplaneeringu algatamisele eelnevalt korraldati rahvusvaheline arhitektuurivõistlus leidmaks kinnistule parim linnaehituslik ja mahuline lahendus. Arhitektuuribüroodele oli etteantud tingimus, et kvartali arengut peab olema võimalik viia ellu kahes etapis, mis võimaldaks arendustegevuste vältel järjepidevalt kaubanduse ja teenuste pakkumisega jätkata.

Arenduse esimeses etapis rajatakse uus linnaväljak ja esimene kõrghoone senise parkimismaja asukohale. Teises järgus on võimalik rekonstrueerida Stockmanni kaubamaja hoone kaasaegseks ärikeskuseks koos sinna kuuluvate kaubandus- ja kontoripindadega. Samuti tekitada jalakäijatele siht Maakri tänava ja Lastekodu tänava vahel. Planeeringuga säilitatakse 19. sajandist pärit 2-korruseline tellistest tööstushoone, kus praegu asub Worklandi koostöötamiskeskus, ning Liivalaia tänava pool paiknev ajalooline korsten.

Konkursi esikoht läks jagamisele kahe kavandi vahel. Võitjateks kuulutati kavand „DELTA STEER“, mille esitas Kadarik Tüür Arhitektid (arhitektid Ott Kadarik, Mihkel Tüür, Marleen Stokkeby, Kaarel Künnap, Aleksandr Špakovm, Linda Li Arro ja Mats Põllumaa). Samuti kuulutati võitjaks kavand „FLOW“, mille esitas Arhitekt 11 (arhitektid Joanna Kordemets, Sander Aas, Aaron Renser, Illimar Truverk ja Janar Toomesso).

Žürii liikme, arhitekt Oliver Alveri hinnangul annavad võidutööd ette suuna piirkonna edasiseks arenguks - luua jalgsi liikujatele kvaliteetne linnaruum ja avada Maakri tänava siht. „Kavandatud lahendus loob tänase parkimishoone asemel atraktiivse lõuna- ja õhtupäikesele avatud avaliku linnaväljaku, tuues väärikalt esile ka täna parkimismaja tagahoovis oleva ajaloolise punastest tellistest Maakri 25 hoone,“ ütles Alver

Žürii liikme, arhitekt Siiri Vallneri sõnul loob võistluse tulemusel kavandatav lahendus mahuliselt liigendatud hooneosadega mitmekesise ja atraktiivse kesklinnaliku avaliku ruumi. Tema hinnangul on Lastekodu tänava jalakäijate telje potentsiaal kavandatud lahenduses hästi arvesse võetud, tagades inimesi selgelt läbi kinnistu edasi suunava läbipääsu Maakri tänava suunas.

Maakri 2.0 visiooni, arhitektuurivõistluse lähteülesande ja võistluse korralduse aitas läbi viia What If ruumiagentuur. Võistlusel osales 8 bürood Eestist ja välismaalt. Võistluse žüriisse kuulusid volitatud arhitekt-eksperdid Siiri Vallner, Inga Raukas, Maarja Kask, Tallinna linnaplaneerimiseameti juhataja asetäitja ning volitatud arhitekt-ekspert Oliver Alver, Maakri Holding AS juhatuse liige Sten Pisang, Maakri Holding AS nõukogu liige Elar Sarapuu ja hoone osaniku esindaja Priit Seeman.