Umbes 100 000 töötajat alustasid Soomes neljapäeval ühepäevast protesti valitsuse kavandatud tööreformide vastu, teatas Soome ametiühingute keskorganisatsioon SAK, mis aktsiooni koordineerib.

Soome tööstusliidu ökonomisti Lauri Vuori sõnul võivad streigid maksma minna umbes 120 miljonit eurot, mis on võrreldav 2018. aasta streikidega. Mõjutatud ettevõtete seas on näiteks liftitootja Kone Oyj, rehvitootja Nokian Renkaat Oyj, roostevaba terase tootja Outokumpu Oyj ja pakendiettevõte Stora Enso Oyj.

Ulatuslikud streigid peatasid suurlinnade ühistranspordi ja rongiliikluse kogu riigis, samal ajal kui transporditöötajad peatasid tegevuse terminalisadamates ja kaubaveoga tegelevates ettevõtetes. Mitmes elektrijaamas lõpetati elektritootmine, sealhulgas Fortum Oyj ühes üksuses Espoos ja kahes Vantaan Energia Oyle kuuluvas üksuses.

Peaminister Petteri Orpo ettevõtlusmeelne valitsus on püüdnud suurendada töötingimuste kokkuleppimise ja töötushüvitiste kärpimise paindlikkust, et luua 100 000 töökohta ja parandada riigi üha halvenevat majandust. Ametiühingud väidavad, et reformid nõrgestavad sotsiaalkindlustust ja töötajate põhiõigusi, ning nõuavad, et valitsus ei viiks plaane lõpuni.