Lappeenranta ülikoolis õppivad Shamsutdinova ja Tominen on juba paar nädalat elanud suure pinge all. Mõlemad noored tahaksid minna oma pere juurde Venemaale uut aastat vastu võtma.

Paar nädalat kestnud idapiiri sulgemine on aga ähvardanud nende plaanid rööpast välja lüüa.

Shamsutdinova ja Tominen broneerisid Lappeenrantast Peterburi suunduvale bussile piletid kohe pärast seda, kui tuli teade idapiiri avamisest teisipäeval. „Ma lähen kõigepealt Peterburi ja jätkan sealt edasi bussiga kodulinna Kazani,“ sõnas Shamsutdinova. Neiul kulub umbes päev, et jõuda oma lapsepõlvekoju.

Tominen sai osta bussipileti Peterburist Novgorodi.

Perekond on kõige tähtsam

Mõlemad neiud ütlevad, et neil on oma perekonda nähes väga hea meel.

Piiri uuesti sulgemine on risk, mille peale tudengid on mõelnud. Perekonna nägemine on aga mõlemale sedavõrd oluline, et nad on nõus riskima sellega, et Venemaalt üle piiri Soome tagasi ei pääse. „Välistada ei saa piiri sulgemise võimalust. Leidsin koju minemiseks marsruudi läbi Eesti või Türgi,“ sõnas Tominen.

Piiri sulgemine on olnud keeruline. Mõlemad tahtsid algselt varem koju minna.

„Ootasin piiride avanemist, et mitte asjatuid riske võtta. Olen nüüd väga õnnelik, et piirid lõpuks avanesid. Ma saan oma perekonda näha,“ ütles Tominen.

Vaimselt raske

Shamsutdinova ja Tominen tunnevad mõlemad, et piiriolukord mõjutab nende vaimset heaolu. Küll aga on õpilastel unistused tulevikust Soomes.

Shamsutdinova õpib masinaehitust ja Tominen infotehnoloogiat.

„Raske on oma perest kaugel olla. See ei mõjuta aga seda, kas jääksin tulevikus Soome õppima ja tööle,“ ütles Tominen.

Shamsutdinova on samal arvamusel. Ta ütleb ka, et saab hästi aru, miks Soome piiri sulges. Virolahtis asuv Vaalimaa piirijaam avatakse pärast ligi kuuajalist suletust uuesti täna.