Eesti Vabariigi vaatest olulisim laenu tagastus puudutab Tallink Grupile KredExi poolt esimesel Covid-pandeemia aastal 2020 antud 100 miljoni euro suurust laenu. Antud laenu eest on Tallink Grupp KredExile viimase kolme aasta jooksul maksnud intressi 8,9 miljoni euro ulatuses, millele lisanduvad laenulepingu sõlmimise ja lõpetamisega seotud ühekordsed tasud.

Lisaks KredExi laenu tagasimaksele, maksab Tallink Grupp tagasi ka Nordic Investment Bankilt 2020. aasta sügisel saadud 100 miljoni euro suuruse laenu ning vähendab mitmeid teisi varasemaid laenukohustusi.

„Meil on hea meel, et meie ettevõtte viimaste aastate suured jõupingutused on kandnud vilja ning oleme tänaseks majanduslikult sellises seisus, kus meil on lõpuks võimalik kriisiaastatel lisandunud laenukohustusi hakata tasapisi likvideerima. Need kohustused olid hädavajalikud ajal, mil meil tuli igapäevaselt võidelda oma ettevõtte ellujäämise ja tuleviku eest ja me oleme väga tänulikud nii Eesti kui ka Soome riikidele ja toonastele valitsustele toetuse ning usalduse eest ajal, mil seda kõige rohkem vajasime,“ kommenteeris laenude tagasimakseid Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene.

Nõgene sõnul olid KredExi’ ja Nordic Investment Bank’i laenud 2020. aastal määrava tähtsusega ettevõtte jätkusuutlikkuse tagamisel. „Riigi garantiiga laenud suurendasid ka teiste finantseerijate vaatest meie usalduskrediiti ning suurendasid ka teiste partnerite usku meie tulevikku ja taastumisse. Oleme tänulikud selle usalduse eest ja selle usalduse ära teenimiseks oleme ka viimased neli aastat tohutult pingutanud selle nimel, et tagasimaksed esimesel võimalusel teha,“ lisas Nõgene.

Uus laen mitmetelt pankadelt

Finantseerimise korraldasid Nordea Bank Abp, filial i Norge, Danske Bank A/S, KfW-IPEX Bank GmbH, AS Swedbank ja Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ). Nordea Bank Abp, filial i Norge, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) oli tehingu koordinaatorid. Laenu makse- ja tagatisagent on Nordea Bank Abp, filial i Norge. Laenuleping sisaldab jätkusuutlikuse kriteeriumeid ning Nordea Bank, Filial i Norge oli jätkusuutlikkuse koordinaator.

Ujuva intressimääraga Euriboril baseeruva laenu tähtaeg on viis aastat.

Laenu kasutatakse järgmiste laenukohustuste saldode tagasimaksmiseks:

  • 2016. aasta detsembris pankade sündikaadilt võetud ning 2022. aasta detsembris muudetud ja korrigeeritud 280 miljoni euro suurune laen;

  • 2018. aasta juulis pankade sündikaadilt võetud 110 miljoni euro suurune laen;

  • 2019. aasta novembris võetud 60 miljoni euro suurune korduvkasutusega laenulimiidi leping Swedbankilt;

  • 2020. aasta juunis võetud 100 miljoni euro suurune laen Ettevõtluse ja Innovatsiooni SA-lt (endine SA KredEx) ehk riigilt saadud nn koroonalaen;

  • 2020. aasta novembris võetud 100 miljoni euro suurune laen Põhjamaade Investeerimispangalt; ning

  • seni tasumata COVID-19 pandeemia ajal edasi lükatud põhiosa tagasimaksed.

Tehingu tulemusel väheneb kontserni refinantseerimisrisk, pikeneb tagasimakse periood, väheneb laenuteenindamise koormus ja taastub COVID-19 eelne tegevuspaindlikkus, märgib ettevõte.

Vanu laene refinantseeritakse summas, milles uut laenu peale võeti, ütles Tallink Grupi kommunikatsioonijuht Katri Link Ärilehele. Lihtsustatult tähendab see, et aasta lõpus oodatav pangalaenude jääk refinantseerimise tulemusel oluliselt ei muutu.

Laenu garanteerivad AS-i Tallink Grupp tütarettevõtted Tallink Sea Line Ltd, Tallink Victory Line Ltd, Tallink Ltd, Tallink Autoexpress Ltd, Tallinn Swedish Line Ltd, Tallink High Speed Line Ltd, Tallink Fast Limited ja Tallink Hansaway Limited. Laenu tagatisteks on loetletud ettevõtetele kuuluvad laevad.

Nimetatud laenude ennetähtaegse tagasimaksmise tõttu kantakse laenuperioodi jooksul amortiseeruvad korraldustasud maha.